Industriarbetarnas tidning

Jobb kan försvinna i fusion

20 december, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Fusionen mellan amerikanska Monsanto och Pharmacia & Upjohn skapar oro inom de svenska facken.
– Vi är rädda att det här kan betyda personalnedskärningar, säger Eleonor Ericsäter, Industrifackets klubbordförande på Pharmacia & Upjohn i Stockholm.

Irene Johansson, klubbordförande på Industrifacket i Uppsala, sitter med som fackets representant i Pharmacia & Upjohn AB i Sverige. Men där har ingen information om fusionen getts.

– Det kom som en fullständig överraskning. Det måste ha beslutats av Pharmacia & Upjohn Inc i USA.

Monsanto och Pharmacia & Upjohn hoppas att fusionen ska ge stora synergieffekter. Enligt ett pressmeddelande planerar företaget årligen att tjäna mer än 600 miljoner amerikanska dollar på att företagen slås samman. Inom facken på Pharmacia & Upjohn i Sverige finns därför en stor oro för personalnedskärningar bland de totalt 60 000 anställda som det nya företaget kommer att få.

– Vi är tio procent färre som arbetar här nu jämfört med när vi gick ihop med Upjohn. Det är klart man tänker på det. Det finns en stor oro i magen, säger Irene Johansson.

Likadant känner Eleonor Ericsäter, klubbordförande på Pharmacia & Upjohn i Stockholm:

– Jag hörde nyheten i morse som alla andra. Visst känns det oroligt. Spontant känner vi i facken rädsla för att det här kan betyda personalnedskärningar.

Det nya företaget kommer att bli världens elfte största läkemedelsbolag och huvudkontoret placeras i Peapack i New Jersey i USA. Pharmacia & Upjohns nuvarande vd Fred Hassan blir koncernchef för företaget, som ännu inte har något namn.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.