Industriarbetarnas tidning

Klass och kön avgör datorvanor

1 december, 1999

Skrivet av DANIEL PALM

Alla får inte åka på informationsmotorvägen. I en ny undersökning från LO syns tydliga skillnader i vilka som har datorvana och tillgång till Internet. Kvinnor sysslar mindre med datorer än män, arbetare mindre än tjänstemän och äldre mindre än yngre.
– Det är häpnadsväckande att det händer så lite med datoranvändningen på jobbet, säger Sven Nelander, utredare på LO. Fortfarande använder bara en tredjedel av våra medlemmar datorer i sitt arbete. Däremot har användningen i hemmet ökat enormt de senaste fem åren.

Fyra av tio LO-medlemmar har använt dator i hemmet under det senaste året. Men bara var femte LO-medlem, knappt 20 procent, har använt Internet i hemmet. Motsvarande siffra för Sacos medlemmar är nästan 50 procent. Tittar man på könsfördelningen blir skillnaderna ännu tydligare, bara 15 procent av LO-kvinnorna har använt Internet i hemmet. Var fjärde löntagare saknar helt datorerfarenhet.

Sven Nelander:

– Vi ser att det bildas en informationsklyfta i samhället. Myndigheter och organisationer förutsätter att alla har tillgång till den här teknologin när de nöjer sig med att lägga ut viktig information på Internet. Det är viktigt att förstå att alla inte är med i informationssamhället.

Bara 14 procent av LO-kvinnorna använder datorer både i sitt arbete och i hemmet. Detta kan jämföras med män inom Saco där 78 procent använder dator på jobbet och i hemmet.

I hushåll där det finns en dator använder kvinnorna datorn mindre än männen. Sven Nelander säger att det verkar hänga ihop med traditionella könsrollsmönster.

– Det är också en åldersfråga, säger han. Äldre kvinnor använder sällan datorer och Internet. Men kvinnor under 30 tar för sig på ett helt annat sätt och det är mycket glädjande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.