Industriarbetarnas tidning

’Metalls strejkkassa riskabelt placerad’

9 december, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Närmare en femtedel av Metalls strejkkassa är placerad i ett enda bolag. Det är för riskabelt, anser börsexperten Ragnar Boman. Han uttalar sig i Dagens Arbetes granskning av den uppmärksammade affär där Metall ökade ägandet i fastighetsbolaget Wihlborgs.
Affären var klar den femte oktober i år. Då hade Metall under ett dygn spenderat 561 miljoner kronor för att komma över fler aktier i Wihlborgs. För att lyckas med det betalade förbundet närmare 120 miljoner kronor mer än priset på aktiebörsen, visar Dagens Arbetes granskning i månadsmagasinet för december som kommer ut i dag (991209).

Efter affären finns 800 miljoner av Metalls strejkkassa i Wihlborgs. Beroende på hur man räknar betyder det att mellan 16 och 19 procent av strejkkassan är koncentrerad till ett och samma bolag.

En jämförelse är att svenska värdepappersfonder enligt lagen inte får placera mer än tio procent av sina tillgångar i en enskild aktie. Lagen reglerar visserligen inte strejkkassor, men börsexperten Ragnar Boman tycker att jämförelsen är rimlig eftersom det i båda fallen handlar om att förvalta andras pengar.

– Vilken analytiker som helst skulle tycka att närmare 20 procent blir alltför många ägg i samma korg. Inte ens om det hade gällt Volvo eller Investor skulle så hög koncentration vara bra. Det har ingenting med moral att göra, men det är alltför riskabelt, säger Boman.

Metalls biträdande förbundsordförande Stig Marklund medger att koncentrationen i Wihlborgsaktier kan låta hög.

– På sikt ska vi överväga om vi verkligen ska ligga så tungt i fastigheter. Med på sikt menar jag några år, säger han.

Dokumentet i månadsmagasinet innehåller även andra bitar. Bland annat en historik över fackens investmentbolag Bergaliden och intervjuer med flera av nyckelpersonerna i den uppmärksammade affär där Metall och Kommunal tog över Bergaliden för att komma åt aktier i Wihlborgs.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.