Industriarbetarnas tidning

’Nu är stressgränsen nådd’

28 december, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Stress och stressrelaterade sjukdomar ökar. Det märks bland annat på Saab Automobile där montörerna till och med har svårt att hitta ersättare för att gå på toaletten.
– Vi som jobbar på linjen känner att gränsen för den dåliga bemanningen måste vara nådd nu, säger Frank Svensson på Saab i Trollhättan.

Fler metallare är utsatta för stress på Saab Automobile än i andra svenska storföretag. Åtminstone enligt den uppskattning som metallklubbarna har gjort i Metalls utvärdering av det goda arbetet. Även om rangordningen av företag bygger på uppskattningar, är trenden i rapporten klar – stressen i industrin har ökat markant under de senaste fem åren.

Daglig stress

Montören Frank Svensson som började på Saab Automobile första gången i slutet av 1980-talet, märker skillnaden.

– Då var det överbemanning så det skrek om det. Nu är vi många färre som ska göra fler bilar och ändå tittar de på bemanningen hela tiden. Det kallas head-count och då spelar det ingen roll om folk är sjuka eller studerar. Det blir inte mer folk, hur mycket det än behövs.

Frank och de av hans arbetskamrater vi träffar berättar om en ökad stress, trötthet och otrivsel på jobbet. Ett konkret exempel på hur låg bemanningen i monteringen varit under hösten är att produktionen ofta har fått stoppas när någon ska på toaletten.

– Det är pressande. De som jobbar vid linjen är oftast unga. Då är man inte alltid så kaxig och tänker sig för två gånger innan man stoppar för att gå på toaletten, säger Prazen Kendes som också arbetar i monteringen.

De senaste åren har Saab ökat produktionen av bilar och i år ska antalet öka ännu mer. De anställda befarar därför att stressen från i höstas ska fortsätta. Men Niklas Andersson, informationsansvarig vid företaget, säger att bemanningen håller på att anpassas till produktionstakten.

– Jag gissar att vi haft en hög takt i produktionen under hela 1999 i förhållande till hur mycket folk som arbetar. Men vi har rekryterat och tror att det ska bli bättre balans nu.

Frank Svensson hoppas att det stämmer:

– Som det är nu är det inte konstigt att sjukfrånvaron går upp. Man känner sig trött och sliten.

Den ökande stressen gäller inte bara industrin utan är en generell trend som tycks leda till fler skador och sjukdomar. Antalet anmälda arbetssjukdomar ökade med nästan 30 procent mellan 1997 och 1998, enligt en rapport från Arbetarskyddsstyrelsen. Den största ökningen skedde för arbetssjukdomar orsakade av organisatoriska eller sociala faktorer. Hälften av de anmälda fallen är relaterade till stress. Bland belastningssjukdomar är var nionde relaterad till stress.

Håkan Skött vid Metallklubben på Saab Automobile säger också att facket upplevt att stressen ökat under många år. Men nu hoppas klubben att utvecklingen ska vända.

– Den stress som var i höstas varnade vi för redan före semestern, nu verkar det som företaget gett oss rätt i efterhand. Det är bara att hoppas att det betyder någonting framöver.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.