Industriarbetarnas tidning

Spänningar inom LO

3 december, 1999

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Det så kallade industriavtalet har flyttat en del av den fackliga styrkan från LO till en begränsad krets av industriförbund. Det säger Malte Eriksson, Grafikernas ordförande.Industriavtalet skrevs våren 1997. Åtta fackförbund inom LO, TCO och Saco (bland andra Metall, Sif, Industrifacket, Pappers och Civilingenjörerna) kom då överens med tolv arbetsgivarförbund om spelreglerna på arbetsmarknaden. Avsikten var att hålla lönerna inom realistiska ramar, och att försöka förebygga konflikter under avtalsförhandlingarna.

– Men följden har också blivit att solidariteten inom LO-familjen har minskat, säger Eriksson. Styrkan har flyttat till industriförbunden, och de förbund som står utanför avtalet får svårare att hävda sig.

Den här förskjutningen av den fackliga makten beror, enligt Eriksson, på att industriförbunden dels agerar som en sammanhållen grupp, dels har kvar sitt inflytande över LO.

– Det finns tendenser att industrifacken beslutar över hela arbetsmarknaden, och att LOs inflytande minskar. Det tycker jag är olyckligt!

Eriksson menar att så genomgripande förändringar som tillkomsten av Industriavtalet medförde borde ha behandlats i LO:s styrelse, före beslut.

– Vi som står utanför fick aldrig vara med i processen vid industriavtalets tillkomst. Men vi får leva med följderna.

Eriksson understryker att han ser fördelarna med spelregler för avtalsförhandlingarna. Det är bristen på inflytande som irriterar.

Följande förbund inom servicesektorn står utanför avtalet: Byggnads, Kommunal, Handels, Fastighets, Hotell och Restaurang, Transport, Lantarbetarna, Målarna, och så Grafikerna.

– Vi diskuterar situationen med varandra. Inte för att försöka göra något mot avtalet, men för att försöka stärka LO.

Eriksson pekar på två frågor där Industriavtalet lett till spänningar:

– Det ena tillfället var när Metall gick ut och deklarerade sin syn på LO:s framtida ledning. Det är bra att Metall ger tidigt besked, men det ser ut som om Metall vill flytta ut makt från LO:s styrelse.

– Jag vill tvärtom förstärka LO. Jag kan tänka mig att flytta avtalsfrågorna till en ordförande, och att minska LO:s ledning till tre ordföranden. Det skulle kunna stärka LO:s roll i frågor som rör kollektivavtalen, och öka LO:s legitimitet.

– Däremot instämmer jag i förslaget att Wanja Lundby-Wedin ska efterträda Bertil Jonsson.

Den andra punkten där Industriavtalet stör gäller regeringens förslag till medlingsinstitut.

– Förslaget innebär en risk att industrifacken behandlas annorlunda än andra förbund i inledningen av en avtalsrörelse. Det finns svaga öppningar åt det hållet i texterna. Det skulle innebära att vi får två avtalsrörelser, och det är inte bra.

– Därför får det stor betydelse vem som blir chef för det föreslagna medlingsinstitutet.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.