Industriarbetarnas tidning

’Uthyrningsföretag får inte tränga ut fasta’

3 december, 1999

Det nya uthyrningsföretaget Proffspoolen i Skellefteå har lett till stora protester bland de anställda i de tre industriföretag som äger poolen. De anställda vill ha ett avtal som garanterar att uppsagda med företrädesrätt inte sidsteppas av inhyrd personal. De kräver också samma chanser till utbildning som Proffspoolens personal.
Förhandlingar mellan Metall och Proffspoolen om arbetstider, löner och andra villkor började i onsdags. Samtidigt förbereds förhandlingar mellan Metall och Proffspoolens tre ägarföretag, Rönnskärsverken, Hydrator och Svedala Skega.

En kärnfråga är att reglera anställningsskyddet för de anställda i företagen. Metall vill skapa ett ramavtal som garanterar att inhyrda från Proffspoolen inte ersätter fasta jobb i företagen. Avtalet ska också förhindra att inhyrda tas in i stället för före detta anställda med företrädesrätt. Tanken är att ramavtalet ska gälla alla företag som i framtiden går med i, eller blir ägare i Proffspoolen.

Ett sätt att göra detta är att ”bygga på” MBL:s regler om arbetsgivarens förhandlingsskyldighet. Enligt lagen måste arbetsgivaren förhandla med facket innan han anlitar en entreprenör. Det gäller även vid viktigare förändringar inom företaget. De paragraferna kan tillämpas på personalinhyrning, menar Metalls ombudsman i Skellefteå Tommy Lundmark. Han kan tänka sig ett avtal som ger klubbarna i de tre företagen vetorätt vad gäller inhyrning.

– Det ligger ju också i företagets intresse att skapa ett regelverk som verkar trovärdigt, säger Tommy Lundmark. Det går inte bara att trycka in nytt folk på arbetsplatser. Proffspoolen kommer aldrig att fungera om de anställda i företagen upplever de inhyrda som ett hot. Vem fan vill vara inhyrd i ett företag där ingen snackar med dig och där du inte får någon hjälp med nya grejer?

Kjell-Arne Albertsson, vd i Proffspoolen och före detta personalchef på Rönnskärsverken, säger att poolen bildats för att ersätta visstidsanställningar. Proffspoolens personal ska hoppa in vid tillfälliga arbetstoppar, sjukskrivningar, studieledighet och annan frånvaro.

– Det har vi formulerat från början i vårt informationsmaterial. Vi har aldrig haft en tanke att ersätta fast anställda med inhyrda.

Runt 200 personer har sökt jobb på Proffspoolen. Ett 40-tal har hittills fått löfte om jobb. Ett mindre antal börjar arbeta redan den 15 december. 39 vikarier på Rönnskärsverken har blivit erbjudna tillfällig anställning i poolen. Det gäller en övergångsperiod, samtliga kommer att få fasta jobb på Rönnskärsverken under nästa år. En del av dem är vikarier som enligt en ny lagregel har rätt till fasta jobb från och med januari nästa år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.