Industriarbetarnas tidning

Volvos metallare kan få tjänstebil

17 december, 1999

Skrivet av DANIEL PALM

Nu kan även de kollektivanställda på Volvo få tillgång till tjänstebilar. Ett sådant avtal är redan verklighet på Saab i Sverige.
– Det är rena stormen, intresset är enormt, säger Claes Andersson som är vice ordförande i verkstadsklubben på Volvo i Göteborg.

Facket diskuterar nu med företaget om hur ett avtal kan se ut.

– Just nu pågår en utredning om hur det kan komma att genomföras, säger Ingemar Hesslefors som är presstalesman på Volvo. Vi ser det som ett sätt att bredda kundunderlaget.

Han betonar att inget beslut ännu är taget, men säger att ett eventuellt avtal kan komma igång under nästa år. Det kommer i så fall att gälla samtliga anställda på Volvo Personvagnar i Sverige, oavsett fackförbund.

På Saab är systemet redan verklighet. Även där har intresset varit enormt. Den som är intresserad får lämna in en leasingansökan och sedan välja ut en modell med valfria tillbehör. Sedan dras en viss summa av på lönen varje månad och då ingår försäkring, vinterdäck och service.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.