Industriarbetarnas tidning

Fortsatta pensionsförhandlingar

11 januari, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Om övriga pensionsregler blir tillräckligt bra kan LO:s förhandlare gå med på Safs krav att företagen ska kunna göra avsteg från avtalet.- Förutsättningen är dock att förbundet centralt ska godkänna det lokala pensionsavtalet, säger LO:s pensionsexpert Tore Lidbom.

En annan förutsättning är att parterna kommer överens i övriga tvistefrågor: LO vill att avgiften ska vara 4 procent av lönesumman, men Saf har hittills bara erbjudit 3,5 procent. De privat anställda tjänstemännen har tidigare avvisat ett bud på 3,8 procent.LO vill att all lön ska vara pensionsgrundande, men Saf vill inte betala förrän medarbetaren fyllt 23 år. Enligt det avtal som löpte ut vid årsskiftet gjorde arbetsgivarna inga pensionsavsättningar för medarbetare under 28 år. Dessutom finns skilda meningar om efterskydd vid sjukdom och arbetslöshet.
Förhandlingarna berör närmare en miljon privat anställda arbetare. LO:s stora delegation är inkallad till onsdag kväll.

Grafikernas ordförande Malte Eriksson gillar inte tanken på att lokala arbetsgivare skulle kunna träffa lokala pensionsavtal.

– För oss är det en ideologisk fråga. Om den möjligheten öppnas är det ett ideologiskt nederlag för oss, säger Eriksson.

– Vi borde fundera över vad Saf egentligen vill. Sanningen är att arbetsgivarna vill kunna erbjuda skilda pensionsvillkor för olika människor som arbetar på samma avtalsområde.

– Om vi inte blir eniga om detta ideologiska avsteg så ska vi fortsätta förhandla, eller blåsa till strid säger Eriksson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.