Industriarbetarnas tidning

Frivillig pension vid 60 år

10 januari, 2000

Skrivet av

Arbete åt ungdomen – frivillig pension vid 60 år. Det har varit tyska metallarbetarförbundet IG Metalls paroll inför de kommande avtalsförhandlingarna. Med söndagens uppgörelse mellan regering, arbetsgivare och IG Metall är man på god väg mot att få igenom sitt krav.

Men mycket återstår att lösa. Uppgörelsen från helgen innebär att arbetsgivarna och facket kommer att förhandla om hur det ska bli möjligt för de äldre metallarbetarna att gå i pension vid 60 års ålder.

Arbetsgivarna kan gå med på sänkt pensionsålder om IG Metall dämpar sina lönekrav. Tidigare har facket krävt uppåt 4-5 procent i löneökningar. Exakt hur mycket lönekraven kommer att dämpas framgår i morgon tisdag då IG Metall spikar avtalskraven.

I dag är 60 000 av de tyska metallarbetarna över 60 år. Ytterligare 370 000 befinner sig i åldrarna 55-59 år. Med en frivillig pension vid 60 år hoppas metallfacket att 140 000 ungdomar snart ska kunna få arbete i den tyska verkstadsindustrin.

Den sänkta pensionsåldern skulle, enligt IG Metalls modell, finansieras dels genom att löntagarna avstår 0,5 procent av löneökningsutrymmet och att arbetsgivarna avstår med lika mycket.

Men exakt hur den sänkta pensionsåldern ska finansieras kommer att ingå i den kommande avtalsrörelsen som nu tar fart på allvar. Det gällande metallavtalet löper ut senare i vår.

Kravet på sänkt pensionsålder har – tillfälligt – ersatt IG Metalls gamla krav på kortare arbetstid. De tyska metallarbetarna har tidigare sänkt arbetstiden till 35 timmar i veckan. Nu vill en stark opinion gå vidare och sänka arbetstiden ner till 32 eller 30 timmar i veckan.

Men vid den senaste IG Metall-kongressen stötte den opinionen på hårt motstånd och i stället lanserade förbundet kravet på sänkt pensionsålder.

Helgens uppgörelse bedöms som en framgång för IG Metall som nu kan driva igenom sitt viktigaste krav mot arbetslösheten. Å andra sidan kan arbetsgivarna glädjas åt att facket nu dämpar lönekraven och att det kommande metallavtalet blir flerårigt.

Förbundskansler Gerhard Schröder kan å sin sida känna sig nöjd med att ha rott hem ett vänsterkrav inför den stundande partikongressen. Kritiken från partivänstern har varit mycket hård, inte minst efter finansminister Oskar Lafontaines avgång.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?