Industriarbetarnas tidning

Isocyanater skadade glas­arbetare

31 januari, 2000

Skrivet av SUSANNE PETTERSSON

En glasarbetare på Orrefors Glasbruk i Småland har fått en arbetssjukdom godkänd som arbetsskada. Den 62-årige mannen utsattes för det farliga ämnet isocyanater. I dag har han kronisk astma och är förtidspensionerad.
Den drabbade mannen arbetade ofta med förbränning av glasfiberväv, som används till transportbrickor, vid en kylugn. Röken luktade illa och mannen fick andningsbesvär, rethosta och blev irriterad i ögonen.

Industrifackets skyddsombud på glasbruket blev misstänksam och såg till att arbetsplatsen kontrollerades. Vid mätningen visade det sig att i kylugnen och i dess närhet fanns det sju olika typer av farliga isocyanater. Samtliga överskred Arbetarskydsstyrelsens gränsvärden.

Skyddsombudet gick vidare med fallet och kontaktade forskarexperter på isocyanater. Resultatet blev att glasfiberväven till transportbrickorna ersattes med ett mindre farligt material. Läkare konstaterade samtidigt att isocyanater var orsaken till glasarbetarens sjukdom.

Att han nu har fått astman godkänd som arbetsskada innebär att han får livränta och inte förlorar någon inkomst.

Industrifackets försäkringsombudsman Rosalie Andersson är mycket nöjd med hur ärendet har hanterats. Arbetsgivare och fack har tillsammans löst ett allvarligt arbetsmiljöproblem.

– Vem hade kunnat tro att det fanns isocyanater i glasindustrin, kommenterar hon.

Fallet visar också hur viktigt det är med förebyggande arbetsmiljöarbete i en tid då det hela tiden kommer nya ämnen inom industrin. Enligt Rosalie Andersson vet ingen riktigt hur farliga och hur många de är.

Isocyanater är en grupp kemiska ämnen som kan avge giftiga ångor. De är kraftigt allergiframkallande, kan ge andningsbesvär och misstänks kunna orsaka cancer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.