Industriarbetarnas tidning

Klubbstyrelse går i protest

27 januari, 2000

Skrivet av

Hela klubbstyrelsen på Dahréntråd i Jonslund avgår i protest mot att klubbens ordförande inte får ett arbete som bättre passar hans fackliga uppdrag.

När Lars-Arne Arvidsson valdes till metallklubbens ordförande för två år sedan fick han ett nytt jobb. Han lämnade lackeringen – företaget lackerar och isolerar koppartråd – och började i laboratoriet. Där skulle han arbeta halvtid. På andra halvtiden skulle han sköta de fackliga sysslorna.

– Men jag klarar inte av att jobba i laboratoriet och samtidigt sköta det fackliga. När jag kommer tillbaka från det fackliga måste jag jobba igen allt. Det finns ingen som ersätter mig när jag är borta.

Företagets vd Christer Samuelsson intygar att han ingalunda är missnöjd med Arvidssons arbetsinsatser i laboratoriet.

– Nej, företaget har inte lidit någon skada av Arvidssons fackliga uppdrag.

Nu vill metallordföranden byta jobb. Men Samuelsson säger nej.

– Det går inte att skaka fram ett nytt jobb hur som helst. Jag tycker det är lite underligt att man ena veckan kommer och begär ett nytt jobb och sedan veckan efter avgår för att man inte fått ett nytt jobb. Jag förstår ingenting.

Men Lars-Arne Arvidsson säger att det finns andra sysslor på företaget som han kan sköta samtidigt med det fackliga uppdraget.

– Upplärning av nyanställda exempelvis. Eller ersätta dem som går på utbildning. Hursomhelst kan mina önskemål knappast vara en nyhet för Samuelsson, vi har talat om detta i ett år. Däremot krävde jag besked nyligen.

När han nu lämnar halvtidsjobbet på laboratoriet och det fackliga uppdraget väntar hans gamla befattning, femskift på lackeringen.

– Vi har en förtroendekris med företaget. Eftersom vi inte har företagets förtroende så kan vi inte sitta kvar, säger Arvidsson som har stöd av resten av klubbstyrelsen.

Företagets vd Christer Samuelsson anser det vara ett märkligt resonemang.

– Jag trodde det viktiga för facket var att man hade medlemmarnas förtroende. Vi är ju en motpart.

Arvidsson anser att det äatt klubben kan känna företagets förtroende.

– Tillsammans har vi utarbetet en personalpolicy där företaget ser oss som en naturlig samarbetspartner. Då måste man väl ha förtroende för varandra.

För drygt två år sedan avgick den gamla klubbstyrelsen efter en lönetvist. Lars-Arne Arvidsson tillhörde inte den gamla styrelsen. Den fackliga verksamheten låg nere tills en ny tillträdde med Arvidsson som ordförande.

Någon lönekonflikt ligger inte i botten denna gång. Arvidsson ger företaget en eloge för det senaste lokala löneavtalet som tecknades i höstas i samband med att pottpengarna fördelades. De 160 metallarna fick en höjning på 5 procent, dubbelt så mycket som det centrala avtalet gav.

Lars-Arne Arvidsson är i Vara kommun känd som initiativtagare till det lilla missnöjespartiet ”Oberoende”. Röststödet gav en plats i kommunstyrelsen. Dessutom gav väljarframgången en synbar effekt.

– Vi gick till val mot att kommunen släckte belysningen på kvällarna. Vi fick dem att tända igen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.