Industriarbetarnas tidning

LO vill öka demokratin

18 januari, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

LO:s kongress i september ska handla om demokrati. Det sade LO:s ordförande Bertil Jonsson när kongressrapporten presenterades på tisdagen.
Redan efter den förra kongressen, ansåg LO att det var dags för en andra demokratistrid. Med kongressrapporten Frihet tillsammans som presenterades på tisdagen vill LO nu dra igång en debatt om hur den striden kan se ut. Frihet tillsammans är också slutrapporten för LO:s demokratiutredning. Projektledaren Tomas Rudin pekar ut fem utmaningar för facket som rapporten tar upp.
Att alla individer ska ha tillgång till språk och utbildning som ger dem möjlighet att delta i demokratin. Att stärka facket genom att ge röst åt minoriteter som invandrare, homosexuella och funktionshindrade. Att stärka partierna som förlorar allt fler medlemmar. LO föreslår bland annat att partistödet delvis ska bygga på medlemsantal, i stället för på andel väljare. Att stärka löntagarnas fri- och rättigheter i arbetslivet genom att till exempel förbättra yttrandefriheten på arbetsplatserna. Att stärka demokratins räckvidd genom att diskutera även ekonomisk demokrati. Pensionspengar ska till exempel kunna användas i ett internationellt samarbete för att motverka att storföretag bryter mot ILO:s konventioner.
Rapporten är tänkt att fungera som ett underlag för motioner till LO:s kongress som hålls den andra till sjätte september i år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.