Industriarbetarnas tidning

Masken skyddade inte

17 januari, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Billackeraren Thomas Anderssons astma beror bland annat på att hans skyddsmask inte skyddade mot isocyanater. Det anser AMF försäkringars vållandenämnd. Utslaget stödjer Metalls krav på att utsatta yrkesgrupper ska få friskluftsmasker.
Metall har redan tidigare krävt att lackerare och bilplåtslagare som svetsar eller slipar ska ha kompressormatade övertrycksmasker som skydd mot isocyanater. Men ännu har bara mindre än hälften av bilplåtslagarna tillgång till sådana skydd, uppskattar Metalls arbetsmiljöombudsman Lars-Erik Folkesson.

Bland lackerarna är det fler som har tillgång till friskluftsmasker. Men även där finns det fortfarande arbetsplatser där skyddsmasker med kolfilter används – trots att dessa inte anses skydda mot isocyanater. Ett aktuellt ärende i AMF:s vållandenämnd visar dock att arbetsgivarna inte kan nöja sig med den gamla sortens masker. Nämnden anser att Thomas Anderssons astma beror på dålig skyddsutrustning och felaktiga rutiner på arbetsplatsen.

Thomas hade arbetat på Philipson Göteborg Bil AB i fem år när han fick sjukskrivas 1995. Sjukskrivningen varade i ett och ett halvt år. I dag har företaget köpts upp och Thomas har fått byta arbetsuppgifter.

– Om jag hade vetat då vad jag vet i dag, hade jag inte nöjt mig med de masker vi fick. Nu har min lungfunktion försämrats med 30 procent, säger Thomas, som har arbetat som lackerare i 17 år.

Det var Metalls avdelning i Göteborg som drev Thomas ärende. Där säger man att arbetet med att byta ut de gamla kolfiltermaskerna måste fortsätta.

– Hos lackerarna har informationen kommit ganska långt, men bland plåtslagarna är kunskapen om isocyanater skrämmande dålig, säger Håkan Karlsson vid bilklubben på Metalls avdelning i Göteborg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.