Industriarbetarnas tidning

Metalls ekonomichef inför rätta

31 januari, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Metalls förbundsstyrelse blev glad när ekonomichefen redovisade 17 miljoner i vinst på handeln med aktier i Föreningsbanken. – Alla är ju inte helt vana vid aktiehandel, utan uppskattar att ha pengarna hemma, berättade ekonomichefen Hans Olsson när det stora insidermålet inleddes i Stockholms tingsrätt på måndagen.

Det var våren 1996 som Metall kunde fylla på strejkkassan med sammanlagt 25 miljoner kronor efter framgångsrik handel med aktier i Föreningssparbanken.

Nu står Olsson och två av hans dåvarande medarbetare inför rätta, anklagade för så kallad insiderhandel. Olsson gjorde lönsamma affärer för Metalls räkning, medan de två tjänstemännen handlade som privatpersoner. Tjänstemännen omplacerades när affärerna blev kända, medan Olsson har kvar sin befattning.

Våren 1996 var Olsson ledamot i styrelsen för Sparbanken Sverige. Statsåklagare Bo Skarinder påstår att Olsson den vägen fick upplysningar om Föreningsbanken som skulle drivit upp kursen om de blev kända för allmänheten.

Lagen förbjuder den som har insiderkunskaper om ett företag att handla i den aktien.

Skarinder påstår vidare att de två tjänstemännen utnyttjade sina kunskaper om Metalls planer på att köpa aktier i föreningsbanken.

Alla tre hotas nu av fängelse. Skarinder vill dessutom att vinsterna, 25 miljoner till Metall och 375000 kronor till tjänstemännen, ska betalas till staten.

De tre åtalade bestrider brott.

Olsson hävdar att Metall hade bestämt sig för att sälja sina aktier i Nordbanken och i stället satsa på Föreningsbanken. Beslutet om den ändrade inriktningen togs enligt Olsson redan innan Sparbanken bestämt sig för att köpa aktier i Föreningsbanken.

– Allting pekade på att bankaktier var rätt och att Föreningsbanken var det bästa köpet, förklarade Olsson och hänvisade till rader av utredningar och tidningsartiklar.

– Föreningsbanken var klart undervärderad, att köpa var riskfritt, enligt Olsson.

Det har gått närmare fyra år sedan Metall gjorde de omstridda affärerna. Olsson hade därför svårt att i detalj erinra sig tidpunkten för olika funderingar i anslutning till Sparbankens intresse för Föreningsbanken.

– Men jag var tveksam till att Sparbanken skulle köpa aktier i Föreningsbanken. Risken fanns att Föreningsbanken skulle uppfatta sådana köp som en ovänlig handling.

Olsson kom också ihåg att han vid ett tillfälle rapporterade till förbundsstyrelsen i efterhand, trots att affären var av den storleken att förbundsstyrelsen borde ha fattat beslutet.

– Jag trodde att jag handlade helt rätt, jag hade glömt bort vad jag själv hade skrivit i instruktionen, förklarade Olsson.

De två tjänstemännen gjorde samma bedömning av marknaden som Olsson gjort. Tjänstemännen hade inget behov av att snegla på vad Metall gjorde, eftersom de hade handlat privat på börsen i fem respektive 30 år och var väl orienterade på marknaden.

År 1996 köpte tjänstemännen, helt privat, aktier för 66 respektive 55 miljoner kronor; handeln med aktier i Föreningsbanken på tillsammans 4,5 miljoner kronor var bara en liten del av deras omfattande privata affärer.

Tjänstemännen betalade delvis med lånade pengar. De behöll aktierna några dagar, upp till några veckor.

Sedan 1991, då lagen fick sin nuvarande utformning, har finansinspektionen lämnat 40 ärenden till åklagare. 36 ärenden har avskrivits, sex har gått vidare till åtal. Fyra domar har fallit, tre blev fällande.

Rättegången beräknas pågå till 10 februari.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.