Industriarbetarnas tidning

Miljögift ökar dramatiskt

3 januari, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Bromerade flamskyddsmedel är ett arbetsmiljöproblem. En forskarrapport visar att anställda vid ett elektronikåtervinningsföretag hade mångdubbla halter av miljögiftet PBDE i blodet jämfört med andra yrkesgrupper.
– Undersökningen visar en dramatisk skillnad mellan dem som jobbar med återvinning och dem som inte gör det, säger professor Åke Bergman vid Institutet för miljökemi vid Stockholms universitet.

Under ett par år har Institutet för miljökemi mätt exponeringen av bromerade flamskyddsmedel, PBDE, vid ett återvinningsföretag av elektronikskrot. Mätningarna visar förhöjda värden både i luften och i blodet hos de anställda. Halterna hos de anställda var mellan två och 70 gånger högre jämfört med andra yrkesgrupper som undersöktes.

Samtidigt har inga effekter av exponeringen upptäckts hos någon av de anställda i studien. Det är ännu oklart hur farligt PBDE är, men det tros vara likvärdigt med PCB och DDT. Det finns misstankar om att PBDE kan öka risken för hjärnskador och lymfkörtelcancer.

PBDE är spritt nästan överallt i naturen och forskarna tror att vi främst får i oss ämnet när vi äter. Halterna i modersmjölk ökar hela tiden. Men studien från Stockholms universitet visar att bromerade flamskyddsmedel också är ett arbetsmiljöproblem. Därför går forskarna nu vidare i ett treårigt projekt som finansieras av Rådet för arbetslivsforskning. En gummifabrik, ett dataföretag, ett metallsmältverk och en IT-avdelning vid ett landsting ska kartläggas. Men även anställda i andra branscher kan vara utsatta.

– Bromerade flamskyddsmedel är mycket vanligt i textilier. Tyvärr ingår inte det i undersökningen, men jag är nyfiken och bekymrad över hur det ser ut på textilhanteringssidan, säger Åke Bergman.

Miljödepartementet i Sverige håller på att förbereda ett förbud mot bromerade flamskyddsmedel, men det har försenats eftersom det kan strida mot EU:s regler om den inre marknaden. Under tiden följer facken utvecklingen i frågan.

– Vi vet att flamskyddsmedel är farligt och bevakar det här. Kemikalier är överhuvudtaget ett jätteproblem på arbetsplatserna i dag, säger Metalls arbetsmiljöombudsman Elmer Holmberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?