Industriarbetarnas tidning

’Nazister ska uteslutas’

3 januari, 2000

Nazister ska uteslutas ur facket. Det anser nio av tio av alla avdelningar inom Metall, Pappers, Industrifacket och Grafiska fackförbundet.

Dagens Arbete frågade samtliga 218 avdelningsordförande inom de fyra facken om de anser det rätt att utesluta nazister ur fackföreningen.

Så här fördelade sig svaren:
90 procent svarade ja, det är rätt att utesluta nazister ur facket. 6 procent svarade nej. 4 procent ansåg sig inte kunna ta ställning.
Diagram

Av de fyra fackförbunden är det bara Metall som på sista tiden uteslutit aktiva nazister. Utöver den misstänkte polismördaren Andreas Axelsson har Metall uteslutit två personer som utpekats som ledande i Nationalsocialistisk Front, NSF.

Det är också inom Metall som stödet för uteslutningar är starkast. Hela 97 procent av alla avdelningsordförande vill kasta ut nazister ur förbundet. De allra flesta hänvisar till stadgarna och att nazisterna inte står för samma demokratiska värderingar.

– Vi arbetar för alla våra kamrater. Nazister och sådana element hör inte hemma i ett fackförbund, säger Nils-Ola Pahlin, metallavdelningens ordförande i Norrköping.

Men många som är för uteslutning är samtidigt tveksamma. Som Bo Pettersson, Konga:

– Man ska vara försiktig med att utesluta folk på grund av deras åsikter. Ibland är det rätt, men var går gränsen?

Näst Metall är stödet för uteslutningar starkast inom Industrifacket där 86 procent av avdelningsordförandena vill utesluta nazister. De flesta hänvisar till att nazisterna inte står för en demokratisk ideologi och därför inte har i en demokratisk organisation att göra. Men många inom Industrifacket är också tveksamma. Roger Bengtsson, avdelningsordförande i Kristianstad:

– De kan känna ännu mer utanförskap och hat om de utesluts. Man måste prata med dem, jag tror det går med de flesta. Att utesluta ska bara användas som en sista utväg.

Tveksamheten är mest utbredd inom Pappers och Grafiska även om en stor majoritet av de tillfrågade – 83 procent i Pappers och 77 i Grafiska – vill utesluta nazister.

– Nazisterna arbetar på ett sätt som är vidrigt mot andra människor. De går bokstavligen över lik, säger Lorentz Lundgren, avdelningsordförande för grafikerna i Västra Götaland som är för uteslutning.

Men, svarar Oscar Ahim, ordförande för Hallands-grafikerna, ”om de utesluts blir de hemliga och då blir det svårare att upptäcka dem”.

– Om de är aktiva ska de uteslutas, annars inte, säger Roger Karlsson, ordförande för Pappers i Skoghall. Anders Wiklund, Kvarnsveden undrar:
– Vem är nazist och var drar man gränsen? Vad folk tycker och tänker kan inte vara grund för en uteslutning. Det är först när tankar omsätts i handling.

HARALD GATU

Fler artiklar om nazism:
Första politiska uteslutningen ur Metall
Pappers: Svårt stoppa nazist
Utesluten nazist inte förvånad
Nazist utesluten ur Metall
Pappers fördömer nazism

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.