Industriarbetarnas tidning

Nedläggning i Mölndal

11 januari, 2000

Skrivet av

Tvåhundra anställda mister jobbet när Stora Enso lägger ner kartongbruket i Mölndal.
– Det har legat i luften, säger Ulf Pettersson, ordförande i Pappers avdelning 63. Under hela förra året hade vi en usel orderingång och visade röda siffror.

Stora Ensos anläggning i Mölndal består av ett kartongbruk och ett finpappersbruk. På finpapperssidan, där man kör färgat och bestruket papper i höga gramvikter, har bruket numera en stark position. Situationen på kartongen har däremot förvärrats på senare tid.

Under mitten av sjuttiotalet levde bruket som helhet med nedläggningshot hängande över sig.

– Jag tror att vårt fackliga agerande i bolagsstyrelsen flera gånger räddade en fortsatt drift, säger Ulf Pettersson. Nu är vi ute ur bolagsstyrelsen, har inte haft någon insyn och heller inga möjligheter att kunnat reagera på ett tidigt stadium.

På kartongbruket jobbar i dag knappt 130 personer inklusive tjänstemän. När nu två sammanflätade verksamheter ska separera drabbar det också ett antal kringtjänster på service-och underhållsidan.

– Därför kommer också ett antal jobb inom el, mek, instrument och lokalvård och på transport- och byggsidan att försvinna.

Företaget säger tvåhundra jobb. Ulf Pettersson tror inte att det behöver bli så många.

– Från facklig sida kommer vi att betrakta bruket som en enhet och då kommer turlistan också att omfatta alla anställda. Det betyder i sin tur att en del från kartongen får flytta in på finpapperssidan och att anställda där med kort anställningstid får gå.

Enligt Ulf Petterson kommer finpappersbruket att leva kvar med cirka 350 anställda. På frågan om Stora Enso gjort allt för att undvika en nedläggning svarar Ulf Pettersson:

– Jag kan varken säga ja eller nej. Facket har inte haft någon insyn. Hela bruket har varit till salu, men vi vet inte hur drivande ägarna varit för att få en försäljning till stånd.

Under 1999 har marknaden varit hård mot kartongbruken – inte bara i Mölndals fall.

– Det stämmer, men vi har samtidigt inte märkt någon extra draghjälp från koncernen. Om det är medvetet eller ej vill jag heller inte spekulera i.

Dagens beslut kan innebära ett snabbt slut för kartongtillverkningen.

– Kunderna kommer att styra över sina beställningar till Fors eller bruk i Finland och Tyskland. Risken är att bruket snabbt kommer att självdö.

För Mölndals kommun är det naturligtvis ett hårt slag, men samtidigt är knappt hälften av de anställda vid bruket boende i kommunen.

– Det blir inte så kännbart, säger Ulf Pettersson. Sen har vi en liten fördel i närheten till en storstadsregion för dem som måste hitta nya jobb.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.