Industriarbetarnas tidning

Nya varsel i Töcksfors

14 januari, 2000

Skrivet av

Så sent som förra veckan anställdes ny personal på TVAB i Töcksfors. I dag läggs varsel för 59 anställda. Orsaken är arbetsbrist.

Av de varslade är 47 metallare, drygt hälften korttidsanställda. Fabriken har stadigt krympt under hela 90-talet. Den ena vågen av uppsägningar har följt på den andra.

– Folk bryr sig inte längre, man orkar inte, säger Annelie Gustafsson i metallklubbens styrelse.

I fjol varslades 144 anställda när det mesta av tillverkningen skulle flytta till Polen. Därifrån skulle kablagen till svensk bilindustri tillverkas, till betydligt lägre löner än de svenska.

Men utflyttningen gick knackigt. Volvo har klagat på att leveranserna kommer sent och är av dålig kvalitet. Att Polen-satsningen inte var så lyckad bekräftar TVAB:s nye vd Anders Elgeborn:

– Flytten har inte varit lyckad. Ska man flytta tillverkning måste man vara bättre på att utbilda den personal som ska ta över produktionen och där har det brustit. Det har varit jobbigt.

För ett år sedan skyllde företaget på just sena leveranser när de flyttade tillverkning från värmländska Töcksfors till Polen.

– Men bristerna kvarstår, säger Kjell-Åke Rohdin, metallombudsman i Arvika. Det här företaget är ett enda stort virrvarr, det är ett kaos utan like.

Den del som i fjol ansågs lönsam i Töcksfors var reservdelstillverkningen. Nu anses den olönsam och står till försäljning. Det som blir kvar är viss montering och trådtillverkning. Av ett drygt 100-tal anställda ska hälften bli kvar.
Varför fastanställer ni personal ena veckan och säger upp dem veckan därpå, Anders Elgeborn?
– Vissa beslut är man tvungen att ta snabbt och utan att kunna säga för mycket utåt för tidigt.Vissa produktionsgrupper i verkstan lönar sig inte och då tvingas vi till åtgärder.

På måndag inleds uppsägningsförhandlingarna mellan företaget och de fackliga organisationerna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.