Industriarbetarnas tidning

Pluggpaket skapar mästare

28 januari, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Dödtid i kontrollrummet? Då kan du passa på att plugga in pappers- och massateknik på datorn. I alla fall är det tanken bakom ett nytt utbildningspaket som facket och arbetsgivarna tagit fram.
Utbildningsmaterialet kallas PIK – personlig interaktiv kompetensutveckling inom massa- och pappersproduktion. Det har tagits fram av parterna i Pappersindustrins yrkesnämnd och består av fem cd-romskivor och två arbetshäften.

Tanken är att paketet ska öka pappersarbetarnas kunskaper om hela produktionen.

– Vi vet att operatörer och maskinförare är mästare på just sina avsnitt. Men det här är tänkt att bredda deras kompetens, säger Mikael Sterbäck på Pappers förbundskontor.

Utbildningen är uppbyggd i fyra olika kunskapsnivåer. På de två lägsta kunskapsnivåerna ställs frågor inom ett visst område, till exempel kokeriet eller tvätteriet. Genom att klicka på skärmen visas en kort videofilm som någonstans innehåller svaret på den fråga som ställts. På den tredje kunskapsnivån höjs kraven. Där gäller det att mer aktivt söka svaret på frågorna. På den fjärde kunskapsnivån simuleras körningar av produktionen.

Den som vill ”fuska” på datorn kan göra det genom att kontrollera facit som också finns i programmet. Men den som bara fuskat sig igenom klarar förmodligen inte provet till PIK-mästare. Provet ska kunna göras på datorn eller som ett skriftligt prov på bruket.

Skogsindustrins utbildning i Markaryd ansvarar för pedagogiken i programmet. Pär-Ola Folcker som arbetar vid skolan uppskattar att det tar i snitt omkring 30 timmar att ta till sig hela utbildningspaketet.

Tanken är att operatörerna ska använda paketet både vid dödtid på jobbet och hemma framför datorn. Alla datorer som finns på marknaden i dag klarar av att köra programmet. Om utbildningspaketet sprids eller inte, beror nu på intresset hos de anställda och arbetsgivarna.

– Tanken är att bruken köper in programmet och att pappersarbetaren satsar sin tid, säger Mikael Sterbäck.

De referensgrupper som provat programmet är i huvudsak positiva, enligt Pär-Ola Folcker. En åsikt tycks dock vara att det bara kan fungera som ett komplement till lärarledd utbildning.

Frågan är då hur stort intresset är från arbetsgivarna för att köpa in programmet?

– De som varit representerade i Yrkesnämnden har i alla fall varit mycket entusiastiska. Jag kan inte svara på om de är representativa. Det får vi se nu när vi ska presentera det här för de olika företagen vid konferenser och i andra sammanhang, säger Göran Svanström vid Skogsindustrierna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?