Industriarbetarnas tidning

Samarbete ger snabbhet

10 januari, 2000

Samarbete mellan fack och företag är modellen för 2000-talet. Det var budskapet under måndagens konferens om industriell utveckling i Linköping.
Konferensen organiserades av Industrikommittén som består av representanter från arbetsgivare och fack inom industrin, däribland Metall, Pappers och Industrifacket.

Industrins samarbetsavtal togs upp på konferensen, men man presenterade även ett antal lokala samarbetsprojekt. Ett av dem var Industriellt Utvecklingscentrum i Finspång som bland annat hjälpt ett företag att starta tillverkning av smältugnar.

Industriellt Utvecklingscentrum är ett aktiebolag som ägs av drygt 20 företag i Finspångområdet och några organisationer, däribland Metalls lokalavdelning och Sif Östergötland. IUC i Finspång är ett av fjorton IUC som finns runt om i Sverige. Deras syfte är att stötta utvecklingen av nya produkter i företagen och att hjälpa dem som vill starta nya företag. IUC-bolag har till exempel samarbetat med Metalls finansbolag Metallica som investerat i nya företag.

IUC-bolagen har också ett uppdrag att fördela statligt stöd till företag i de olika regionerna. Det är en relativt ny form av regionalpolitiskt stöd. Pengarna går direkt ut till IUC-bolagen som ägs av företag och organisationer ute i landet. En avspegling av den alltmer decentraliserade och ”snabba” verkligheten, säger IUC Finspångs vd Per Hising:

– Hjulet snurrar allt fortare. Företag kan inte överleva i dag utan snabb produktutveckling och finansiering. De behöver bland annat hjälp med riskkapital och andra kontakter. Det tar för lång tid att gå genom olika statliga organisationer som Nutek. Det går inte längre att hålla på i tre år att utveckla en produkt.

Ett annat projekt som presenterades på konferensen var Ny fart 2000 i Tranås. Skolan, Metall och de lokala arbetsgivarna samarbetar runt ett projekt som ska göra industriprogrammet mer aptitligt. Tanken är att undervisningen ska kopplas till de industriföretag som finns i området och att teori och praktik ska varvas mer än tidigare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.