Industriarbetarnas tidning

’Stoppa stressen på Samhall’

17 januari, 2000

Skrivet av JOHANNA KRONLID

Metallklubben på Samhall Brahe i Östergötland kräver stopp för stressen i ett brev till företagsledningen.
– Det får vara nog nu. Samhalls anställda ska jobba efter sina egna förutsättningar, säger Johnny Gustavsson, ordförande för den fackliga samorganisationen på Samhall Brahe.

Enligt ”Just-in-time”-principen styrs numera produktionen på Samhall av samma villkor som i övrig industri. Vinst är ett av bolagets mål och för att nå dit tar Samhall sedan tio år emot order från storindustrin.

I Östergötland är det den så kallade Batterialliansen i Motala och Mjölby som kört hårt med de anställda. Där jobbar metallarbetarna med stora order för Ericssons nya mobiltelefon, T 28.

Och facket får medhåll från ledningen i sin kritik mot tempot.

– Det är inget att sticka under stol med att det varit för hård stress, säger Gösta Larsson, affärsområdeschef.

Företagshälsovården har märkt en förändring.

– Vi har tagit emot fler patienter från samtliga personalkategorier som klagar på stress, säger företagsläkaren Jonne Lindroth.

En av anledningarna till det hårda tempot är, enligt Gösta Larsson, att mobiltelefoner är en konsumentprodukt och för sådana är det svårt att förutse efterfrågan.

Produktionen för den nya batteriet startade i september. För att lösa det oväntade leveranstrycket har Samhall kört dygnetruntproduktion med korttidsanställd personal, samt bussat folk från Linköping till Motala.

– Våra anställda med arbetshandikapp får inte gå nattskift. Men de har jobbat tvåskift sedan oktober, berättar Johnny Gustavsson, som påpekar att Samhall inte har administrativ organisation för produktion dygnet runt.

– Då blir tjänstemännen griniga och det smittar också av sig på våra anställda.

Samhalls nya roll som underleverantör har diskuterats. Dels har leveranstiderna inte levt upp till Ericssons krav. Dels handlar kritiken om att storbolagens snabba ryck inte stämmer överens med Samhalls samhällsuppdrag – att ta hand om människor som inte klarar av kraven på den öppna arbetsmarknaden.

– Ett moraliskt dilemma som ledningen är väl medveten om och, i samverkan med företagshälsovården, försöker förebygga genom olika åtgärdsprogram, sammanfattar företagsläkaren Jonne Lindroth.

– De som far särskilt illa av den senaste tidens hårda tempo är anställda med olika psykiatriska handikapp.

Batterialliansens chef, Gösta Larsson lovar bot och bättring.

– Vi ska sätta oss ned nu och sammanfatta vad som gått snett, säger han men betonar att rollen som underleverantör är bra för Samhall.

– Vi har väldigt goda relationer till kunden Ericsson och så ska det förbli.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.