Industriarbetarnas tidning

Tyska Metall kräver 5,5 %

12 januari, 2000

Skrivet av

Tyska metallarbetarförbundet kräver löneökningar på 5,5 procent inför de kommande avtalsförhandlingarna.

Kravet anses som förvånansvärt högt efter helgens trepartsuppgörelse mellan regering, arbetsgivare och IG Metall om en frivillig sänkning av pensionsåldern till 60 år. Arbetsgivarna gick med på att sänka pensionsåldern mot att facket dämpade sina lönekrav.

Men IG Metall anser ändå att arbetsgivarna har råd med att höja lönerna med 5,5 procent för förbundets 3,4 miljoner medlemmar. Produktiviteten beräknas stiga med 3,5 procent i år, vinsterna i industrin ökar, lönekostnaderna har sjunkit samtidigt som lönernas andel av företagens kostnader är på i stort sett samma låga nivå som vid lågkonjunkturen i början på 90-talet, argumenterar IG Metall.

Under den kommande veckan träffas IG Metalls regionala förhandlingsdelegationer för att diskutera igenom avtalskraven. De egentliga förhandlingarna med arbetsgivarna beräknas börja i slutet av februari.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.