Industriarbetarnas tidning

Uppsagda får upp till 20 000

31 januari, 2000

Skrivet av

Uppsagda metallarbetare på Raufoss i Hässleholm får upp till 20 000 kronor i ersättning sedan Metall gjort upp med arbetsgivarna i en segsliten tvist.

I fjol varslades 135 metallarbetare vid Raufoss i Hässleholm om uppsägning. Arbetslusten sjönk och företaget tvingades locka sina anställda att jobba bättre genom att betala 80 kronor extra i timmen under uppsägningstiden.

Metallklubben ville att de 80 kronorna skulle vara semesterlönegrundande och sjuklönegrundande. Men företaget vägrade. Innan frågan hamnade i arbetsdomstolen lyckades de centrala parterna, Metall och VI, Sveriges verkstadsindustrier, hitta en lösning.

Förlikningen innebär att halva stimulanspengen – 40 kronor – blir semesterlöne- och sjuklönegrundande. För de som har full semester att ta ut när företaget slår igen till sommaren innebär det en extra slant på upp till 4 000 kronor.

Men uppgörelsen mellan Metall och VI innebär att det finns ännu mer pengar att hämta. I alla fall om man jobbat som tvåskiftare och under uppsägningstiden tvingats gå ner på dagtid. Lagen säger att lönen då ska vara oförändrad, alltså med alla de tillägg man hade i form av OB-tillägg och skiftformstillägg.

Företaget vägrade att betala ut något utöver grundlönen. Men efter förlikningen kan tvåskiftarna räkna med att få upp till 16 000 kronor för uteblivna ersättningar.

– Vi är nöjda med förlikningen, säger Mats Berg, metallklubbens ordförande på Raufoss i Hässleholm.

Han är också nöjd med att så många som ett 50-tal av de uppsagda redan fått nya jobb. Ett 40-tal går fortfarande kvar på företaget fram till sommaren. Några har börjat plugga och ett tiotal går öppet arbetslösa.

– Det har gått över förväntan att hitta nya jobb, därför är jag trots allt ganska optimistisk.

Raufoss, som tillverkar bränsletankar åt fordonsindustrin, lägger ner tillverkningen i Hässleholm för att koncentrera verksamheten till Konga och Nyköping.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.