Industriarbetarnas tidning

300 glada på Ericsson

24 februari, 2000

Skrivet av JOHANNA KRONLID

300 av Ericssons visstidsanställda i Kumla får fast jobb. Det blev resultatet av segslitna förhandlingar om förlängda visstidskontrakt.

– Vi är ganska nöjda att vi fått åtminstone en del av de visstidsanställda fast, säger Peder Boström, klubbordförande.

Drygt 3 000 metallarbetare jobbar på Ericssons tillverkning av mobiltelefoner i Kumla. Cirka 1 000 av dem är visstidsanställda och rekryterades i somras inför höstens stora rusch i mobilbranschen.

När förhandlingarna om korttidskontrakten inleddes stod Ericsson och Metall långt ifrån varandra. Företaget ville förlänga kontrakten för 150 personer som egentligen skulle sluta den sista februari. Metall krävde att samtidigt få förlänga anställningen för ett hundratal vikarier.

Nu får 64 vikarier och drygt 200 visstidare fast anställning. Övriga visstidare får sina kontrakt förlängda till sista augusti.

De som erbjuds fast anställning väljs ut efter kompetens.

– Det skapar naturligtvis slitningar, när vissa får gå och vissa får stanna. Vi försöker hjälpa dem som inte får den här chansen så gott vi kan, säger Peder Boström.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.