Industriarbetarnas tidning

Åklagaren kräver fängelse

8 februari, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Åklagare Bo Skarinder krävde fängelse för alla tre åtalade när rättegången mot Metalls ekonomichef Hans Olsson och två av hans tidigare medarbetare avslutades. Dessutom ska Metall och de båda tjänstemännen betala sina vinster till staten, närmare 25 miljoner kronor respektive 375000, enligt åklagaren.Skarinder inledde sin slutplädering med att mana till ”viss försiktighet” inför de vittnen som han själv kallat, bland andra Sparbankens ordförande Göran Collert.

– Åtalade och vittnen hör till ”samma klubb”, och lämnar ogärna negativa uppgifter om Hans Olsson, hävdade Skarinder.

Ändå ansåg Skarinder att rättegången visat att Hans Olsson som ledamot av Sparbankens styrelse fått del av sådan information som skulle kunna påverka priset på Föreningsbankens aktier, och att det var orsaken till att Olsson för Metalls räkning beslutade köpa aktier för 200 miljoner kronor i Föreningsbanken.

– En typisk insidersituation, hävdade Skarinder. Olsson får information i bankstyrelsen, går hem och köper för 100 miljoner kronor. Han går så långt att han bryter mot den instruktion han själv formulerat, där gränsen går vid 40 miljoner kronor!

Advokat Gunnar Johansson, som försvarade Olsson, drog motsatt slutsats av rättegången. De uppgifter som främst åklagarens vittnen lämnat styrkte Olssons version av händelserna.

– Åklagaren tvingas ta en genväg för att komma fram till att Olsson är skyldig. De krav som lagen ställer upp är inte uppfyllda i åklagarens resonemang, hävdade Johansson som särskilt noterade att åklagarens vittne Collert ”gjorde ett trovärdigt intryck”.

Beträffande tjänstemännen Arnold Andersson och Ola Thörnqvist påstod åklagaren att de visste att Metall skulle köpa aktier i Föreningsbanken.

– Det finns ingen anledning att betvivla Hans Olssons uppgifter på den punkten!

Enligt åklagaren slog Andersson och Thörnqvist mynt av sina kunskaper om Metalls planer.

– Girigheten styr, när de bryter mot Metalls föreskrifter och sviker förtroendet. Deras brott är grova och motiverar fängelse, hävdade åklagaren.

Advokat Bertil Södermark, som försvarade Andersson och Thörnqvist, hade motsatt uppfattning.

– Det här målet passar sällsynt illa in i insiderlagen. Lagen tar sikte på en situation där någon har övertag i kunskaper över en stor, anonym motståndare. I det här fallet är det tvärtom!

Och så pekade Södermark på vad som hände när aktiemarknaden till slut fick veta att Sparbanken köpt närmare 5 procent av Föreningsbanken:

– Nästan ingenting. Kursen steg med drygt 4 procent, långt ifrån de 10 procent som åklagaren talar om. Då kan inte gärna Metalls köp, som var mycket mindre, ha haft någon inverkan på kursen.

Södermarks slutsats blev att Andersson och Thörnqvist därmed inte brutit mot insiderlagen.

Inte heller Södermark kunde avstå från att åberopa åklagarens vittne Collert, som ”på ett trevligt sätt talat om synergieffekter” vid en eventuell sammanslagning av de båda bankerna.

Tidigare under dagen hade aktiemäklaren Gunnar Håkansson på åklagarens begäran vittnat om att det var Andersson eller Thörnqvist som gav honom uppdraget att för Metalls räkning köpa aktier i Föreningsbanken. Men sedan Södermark stimulerat Håkanssons minne av vad som egentligen hände för fyra år sedan visade det sig att Håkanssons i själva verket kom i håg vad som sades vid ett förhör, och en utskrift av förhörsprotokollet.

– Håkanssons hågkomster är i bästa fall grumliga, sammanfattade Södermark. Det går inte att dra slutsatsen att mina huvudmän gått emot sina instruktioner.

Under genomgången av de åtalades personliga förhållanden kom det fram att Olsson tjänar 38 000 kronor i månaden och saknar förmögenhet. Andersson tjänar 30 000 kronor, och äger aktier för 3 miljoner kronor. Han är fortfarande anställd på Metall, men har flyttats från sin tidigare chefsbefattning.

Thörnqvist har slutat på Metall. Han får avgångsvederlag på 31 000 kronor i månaden till och med augusti år 2001, och har dessutom enstaka konsultuppdrag. Thörnqvists förmögenhet uppgår till drygt 4 miljoner kronor.

Domarna faller 22 februari.

Läs tidigare artiklar om insider målet:

Ord mot ord i insidermålet
Luften gick ur rättegången
Metalls ekonomichef inför rätta
Metallchef inför rätta

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?