Industriarbetarnas tidning

Ännu en nazist utesluts ur Metall

23 februari, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Nu sparkas ytterligare en nazist ut ur facket. Curt Linusson utesluts ur Svenska Metallindustriarbetareförbundet med omedelbar verkan. Det beslutades vid förbundsstyrelsens möte igår (2000-02-23).
Curt Linusson är medlem i flera högerextrema organisationer. Bland annat i Nationalsocialistisk front och Nordiska Rikspartiet. Det uppger Metalls informationschef Anders Ferbe som har träffat Linusson. Enligt Ferbe råder det inga som helst tvivel om att Curt Linusson är aktiv nazist.

– Han gör helt klart att han inte skriver under på våra värderingar.

Curt Linusson är 56 år gammal. I slutet av januari hjälpte han till att arrangera en nazistfest i en hembygdsgård i Vara. Metalls avdelning i Lidköping kände igen Curt Linussons namn i medierapporteringen från festen. Linusson är idag arbetslös och går på a-kassa.

– Själv påstår han att han varit med i facket till och från sedan han började jobba vid 14 års ålder, säger Anders Ferbe.

Anders Ferbe träffade ytterligare två utpekade nazister inför gårdagens förbundsstyrelsemöte. De har dock skrivit under på att de ställer upp på Metalls stadgar och får därför vara kvar i facket. Åtminstone tills vidare. Men det är oklart om de verkligen har tagit avstånd från högerextremismen, uppger Ferbe. Förbundsstyrelsen har därför beslutat att skicka ett brev till de båda personerna. I brevet blir de upplysta om att de kommer att uteslutas om det visar sig att de fortfarande är aktiva nazister.

Anders Ferbe medger att det är svårt att dra gränsen för vem som ska få vara kvar i Metall och vem som inte ska få vara det.

– Det är mycket komplicerat. Det är därför man lite slarvigt kan säga att vi hellre friar än fäller i det här andra fallet, trots att mycket talar för att de inte har tagit avstånd.

Curt Linusson är den fjärde utpekade nazisten som utesluts ur Metall med hänvisning till att det är oförenligt med förbundets idé och mål att ha medlemmar som också är medlemmar i nazistiska eller grovt antidemokratiska organisationer.

Tidigare har Anders Ärleskog, en av de ledande personerna inom Nationalsocialistisk front, NSF, i Karlskrona uteslutits. Likaså NSF-medlemmen Karolina Bengtsson från Örebro och den dömda polismördaren Andreas Axelsson som tillhörde Metalls avdelning i Kalmar.

Dagens Arbete har sökt Curt Linusson, men inte lyckats nå honom under onsdagseftermiddagen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?