Industriarbetarnas tidning

Assi säljer till österrikare

3 februari, 2000

Skrivet av

Assi Domän är berett att sälja ut sina affärsenheter Barrier Coating och Sacks & Kraft Products (exklusive pappersbruken i Karlsborg och Skärblacka) till värste konkurrenten, österrikiska Frantschach. Det framgår av en gemensam avsiktsförklaring, ett så kallat ”letter of intent”.
Det innebär att pappersbruket i Väja (Dynäs) liksom tjeckiska Sepap, alla säckfabriker ute i Europa och hela verksamheten inom Barrier Coating övergår i österrikisk ägo i en mångmiljardaffär.

– Jag är kluven till affären som man är till alla förändringar, säger Torbjörn Eriksson, Pappers avdelningsordförande i avd 31 Väja. Men i det långa loppet är det nog den bästa lösningen.

Anläggningen i Dynäs utanför Kramfors med sina 400 anställda är en av de fabriker i Sverige som nu får ny ägare. Den andra är pappersbruket i Örebro. Utöver dessa anläggningar tänker Assi sälja av alla sina säckfabriker ute i Europa – från Norge i norr till Italien i söder. Totalt handlar det om ett drygt tiotal fabriker.

Pappersbruket i Örebro, som plastbelägger papper, kan tyckas udda i affären.

– Inte alls, säger Torbjörn Eriksson. Frantschach har många strängar på sin lyra och Örebrofabriken passar in väl i verksamheten.

Österrikiska Frantschach, med 7 100 anställda och produktion i 18 länder, ägs till hälften av det österrikiska bolaget Frapac. Andra hälften ägs Anglo American group genom Mondi Group.

Frantschach är störst i Europa på säcktillverkning (Assi är tvåa) och blir nu ännu större. Assi är europastörst på säckpapper och österrikarna en av de större aktörerna.

Om nu affären går igenom, vilket allt tyder på, innebär det att steget till maktens korridorer blir än längre för de svenska facken.

– Insynen blir sämre och rent operativt hamnar vi långt från huvudkontoret, säger Torbjörn Eriksson. I dag sitter jag i Assi Domäns styrelse, men eftersom huvudkontoret ligger i Österrike hamnar vi i samma läge som när Stora och Enso gick ihop. Vi får inrikta oss på ett europafackligt samarbete.

Det blir många förändringar med utländsk ägare, menar Torbjörn Eriksson, som i dag inte vet så mycket om de blivande ägarnas intentioner. Men att man skulle köpas upp för att läggas ner tror han inte på.

– Inte i det här fallet. Till nackdelarna hör frakt och logistik. Men om jag får säga det själv är vi världsbäst på det vi gör och vi har tillgång till norrländsk barrved av hög kvalitet.

Resultatet av stundande förhandlingar mellan de båda företagen väntas bli klara i mars.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.