Industriarbetarnas tidning

’EMU för välfärdsstaten’

22 februari, 2000

– Ja eller nej till EMU är ett val mellan pest och kolera. EMU är inte himmelriket, men jag föredrar det framför att styras av internationella kapitalister.
Det sa Metalls ordförande Göran Johnsson på ett möte i Umeå Folkets Hus i går kväll (2000-02-21).

Göran Johnsson sa att det viktigaste skälet för honom att vara för EMU är att EMU skapar möjligheter att upprätthålla den svenska välfärdsstaten. De enskilda länderna beslutar själva över skattepolitiken, så länge de undviker stora underskott i statsbudgeten och för hög inflation.

Står Sverige utanför EMU blir vi allt mer beroende av kapitalisternas vilja att köpa svenska kronor och investera i vårt land, ansåg Johnsson på mötet, som organiserats av Metalls Umeåavdelning och Umeås socialdemokrater.

I mars ska den socialdemokratiska partikongressen ta ställning till ett svenskt EMU-medlemskap. Partistyrelsen har rekommenderat ett ja men under tre förutsättningar. Sverige ska ligga i rätt konjunkturfas som överenstämmer med EMU-ländernas. Lönebildningen ska fungera och det ska finnas möjligheter att skapa buffertfonder som kan säkra den svenska exportindustrins konkurrenskraft.

Sedan ska kongressen ta ställning till om det svenska folket ska folkomrösta om EMU-medlemskap eller avgöra frågan i allmänna val.

Johnsson anser att förutsättningarna i stort är uppfyllda i dag. Lönebildningen är under kontroll med treåriga avtal inom rimliga ramar, konjunkturfasen är rätt och det finns pengar till buffertfonder. Här pekade Johnsson på överskotten inom de offentliga finanserna som i dag uppgår till runt 120 miljarder.

– Uppfyller vi de här förutsättningarna är det egentligen onödigt med en folkomröstning, ansåg Johnsson.

Flera frågor från publiken handlade om demokratin och förväntningarna att EMU-medlemskap ger inflytande över den ekonomiska politiken i Europa.

– De flesta av de elva EMU-länderna styrs av socialdemokratiska regeringar. Vi ska förstås hålla ihop och sträva efter att EMU blir ett löntagarprojekt.

Men hur ska det gå när Metall inte ens klarar samordningen med andra LO-förbund i Sverige, frågade en SSU:are ur publiken.

– Det handlar inte om att vi vill bryta samordningen, sa Göran Johnsson. Vi kan helt enkelt inte jobba med de ramar som gällt tidigare.

Han syftade på den ram som LO rekommenderade sina förbund inför förra avtalsrörelsen för snart tre år sedan. Då menade LO att de löneökningar som löntagarna fått för kompetensutveckling skulle avräknas från ramen.

– Medlemmar som jobbat med det utvecklande arbetet skulle alltså få mindre än de som inte skaffat sig mer kompetens. Det är orimligt, sa Johnsson.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.