Industriarbetarnas tidning

Få hemsidor inom Metall

15 februari, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metall ligger långt efter i IT-utvecklingen. Dagens Arbete har bara hittat tio avdelningar och nio klubbar med en egen hemsida. Och majoriteten av dem sågas av Bjarne Rasmussen, klubbordförande vid Degerfors järnverk.
– Jag är riktigt bekymrad. Den medlem som inte hittar sin avdelning på nätet, ger snart fan i att leta och kollar in sportresultaten i stället.

Vi sitter bakom dataskärmen på klubbexpeditionen i Degerfors och tittar på de hemsidor som finns inom Metall.

– Vi har så många avdelningar och så få hemsidor. Och de som finns har ofta inte uppdaterats på månader eller år, medlemmarna tappar ju intresset direkt.

Det gäller inte järnverkets egen hemsida som Bjarne har byggt upp. Under 1999 hade den i snitt 2 000 besök. Per vecka. En imponerande siffra med tanke på att klubben har 512 medlemmar. Siffrorna kan jämföras med Dagens Arbetes hemsida som har omkring 3 500 besök i veckan.

– Dagens Arbete har annars en bra hemsida. Där hittar jag jättemycket nyttig information. Men det tar för lång tid att komma in på sidan. Det ska gå snabbt, säger Bjarne.

Det gör det på järnbrukets hemsida. Där finns också mängder av matnyttig information för medlemmarna. Förutom allmänfacklig information går det bland annat att hitta nyheter om arbetsplatsen, titta på scheman, räkna ut personliga skifttillägg och jämföra priser mellan elleverantörer.

Bjarne Rasmussen önskar att fler avdelningar och klubbar gjorde liknande satsningar. Dels anser han att det är en nödvändig service för alla medlemmar som letar på nätet. Dels kan tekniken ge fackligt aktiva mer tid åt direkta kontakter med medlemmarna.

– Datorerna är ett komplement, som kan hjälpa oss bort från byråkratin. Men bland de som bestämmer i klubbar och avdelningar, förstår man ofta inte vad som går att göra.

Ett sätt att lösa problemet vore att alla avdelningar och större klubbar bildade en IT-grupp, menar Bjarne. I den kunde IT-kunniga medlemmar få plats.

– Vi har massor av duktiga medlemmar som skulle tycka att det var kul att använda sina kunskaper. Det vore också ett sätt att få medlemmar mer intresserade av facket.

– Jag vill att Metall ska vara en resurs, och det ska synas på Internet. Det ska vara lätt att hitta, och var du än går in, på avdelningar, klubbar eller förbundet, ska du kunna få svar på dina frågor.

Metalls informationschef Anders Ferbe håller med om att Metall ligger efter när det gäller att utveckla lokala hemsidor.

– Grundproblemet är att för få avdelningar ser nätet som en möjlighet att kommunicera.
Målet är dock att alla avdelningar med ombudsmän inom två år ska ha en egen hemsida som uppdateras regelbundet. Försöksverksamhet pågår just nu med att bygga upp en mall för hemsidorna. Sedan ska dessa kunna hittas via adressen metall.se.

Men Ferbe håller med om att det också behövs mer IT-kunskap på avdelningarna.

– Vi brukar uppmana avdelningarna att använda dem som kan det här. Där det finns fungerande hemsidor, beror det ofta på personer som är något mindre fackligt engagerade men intresserade av tekniken.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.