Industriarbetarnas tidning

Falskt anklagad för spritstöld

1 februari, 2000

Skrivet av ERIK HÅKANSSON

Polisen hade bara rykten att gå på. Trots det gjorde man husrannsakan hos en anställd på Pharmacia Biotech. Han anklagades för att ha stulit sprit på företaget men var oskyldig. LO-TCO Rättsskydd har nu stämt staten på 150 000 kronor för mannens räkning.
– Så här får det inte gå till. Det handlar om vår grundläggande rättssäkerhet. Det strider mot EU:s konventioner, säger Industrifackets förbundsjurist Ulrika Westman.

I september 1997 upptäckte Pharmacia Biotech i Uppsala att ett antal liter Dextroson stulits från företaget. Dextroson innehåller 70 procent sprit.

Tio dagar senare gjorde polisen husrannsakan hos en av de anställda vid företaget. Polisen hade fått in ett anonymt tips, och det gick rykten ”på byn” om att mannen sålde ”Pharmacia-sprit”.

Polisen hittade ingen sprit hos mannen. Mannen kände sig kränkt, och undrade om polisen hade något skriftligt beslut på husrannsakan. Det hade man inte. De påstod att det inte behövdes. Dessutom var mannens barn hemma och stod bredvid när polisen sökte igenom bostaden.

– Det är så klumpigt skött av polisen. De tog inte ens bort barnet när de gjorde husrannsakan, säger Iréne Johansson, klubbordförande för Industrifacket vid Pharmacia Biotech.

I november 1997 greps två andra personer för stölden. Den här gången hade polisen fått tag i rätt personer. Även de var anställda vid Pharmacia & Upjohn. Den falskt anklagade mannen fick inte ens en ursäkt.

– Vi har väntat i två och ett halvt år på en ursäkt, säger Iréne Johansson.

Nu har LO-TCO Rättsskydd till slut stämt staten på 150 000 kronor för mannens räkning. Enligt Ulrika Westman handlar det främst om att stärka vanligt folks rättsskydd. En husrannsakan måste vara väl underbyggd.

Enligt EU:s konventioner om skydd för de mänskliga rättigheterna är hemmet en av de viktigaste platserna som ska skyddas. När en myndighet går in i någons hem, anses det som en allvarlig kränkning av integriteten.

Ulrika Westman blev först inkopplad på fallet med Pharmacia-spriten i slutet av september 1997. Efter nästan två och ett halvt år har fortfarande inget hänt. Ulrika Westman tror sig ha en förklaring till att rättsprocessen är extra seg och långdragen i det här fallet.

– Det här är politiskt känsligt. Vi lever ju i en rättsstat, säger Ulrika Westman ironiskt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?