Industriarbetarnas tidning

Friande domar i insidermålet

22 februari, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Metalls ekonomichef Hans Olsson och tjänstemännen Ola Thörnqvist och Arnold Andersson frias helt från anklagelserna för otillåten insiderhandel med aktier våren 1996.Domstolen konstaterar att Olsson visserligen kände till Sparbankens planer på att köpa närmare 5 procent av Föreningsaktien. Men eftersom dessa planer, om de blev kända, inte kunde förväntas påverka kursen i någon större utsträckning frias Olsson.

Olssons dåvarande medarbetare Arnold Andersson och Ola Thörnqvist är ännu längre från en fällande dom. Tingsrätten skriver att Metalls inköp av aktier i Föreningsbanken var mycket mindre än Sparbankens. Då blir det ännu svårare att bevisa att Metalls planer skulle ha påverkat kursen om de blev kända. Därför frias de båda.

Andersson och Thörnqvist åt lunch på Citysalongen i väntan på domen, som de fick del av genom text-tv.

Båda är lättade, men vill läsa domen innan de uttalar sig.

Åklagaren Bo Skarinder är på semester, och har inte kunnat nås för en kommentar.

Till följd av domen får Metall behålla de närmare 25 miljoner kronor som åklagaren anser att förbundet tjänat på affärerna. Metall har beräknat vinsten till knappt 6 miljoner kronor.

Även Andersson och Thörnqvist får behålla sina vinster, som enligt åklagaren uppgick till 375 000 kronor sammanlagt. Själva anser Andersson och Thörnqvist att den sammanlagda vinsten uppgick till drygt 200 000 kronor.

Olssons och Metalls gemensamma ombud, advokat Gunnar Johansson, får arvodet kraftigt prutat, från begärda 1,2 miljoner kronor till 260 000 kronor.

Rätten anser dels att timpriset ska sättas till den vanliga brottmålstaxan 860 kronor i stället för begärda affärsjuristtaxan 1 900 kronor i timmen, dels att advokaten borde klarat uppdraget på 300 timmar i stället för uppgivna 625 timmar (vilket enligt tingsrättens beräkning motsvarar 3,5 månaders heltidsarbete).

– Det måste dock krävas av de inblandade att de har rimlig förmåga att ta del av och tillgodogöra sig förarbeten, doktrin och praxis, skriver tingsrätten i en kommentar till en räkning på 92 000 kronor för 22 sidor text från en professor. Kravet halverades.

Anderssons och Thörnqvists gemensamme försvarare Bertil Södermark får begärda 121 000 kronor för 115 timmars arbete.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?