Industriarbetarnas tidning

Full sysselsätning är målet

29 februari, 2000

Statsminister Göran Persson får dagligen nya rapporter med beröm för Sveriges ekonomi. Men i tisdagens tal på Industrifackets kongress satte han in de goda tillväxtrapporterna i ett större sammanhang och talade varningens ord:

– Det går inte bra för Sverige när vi inte pressat ner arbetslösheten till nivåer där vi kan tala om full sysselsättning, sade Persson och fick dagens största applåd av kongressombuden.

– Tänk på att för tio år sedan kallade vi fyra procent för massarbetslöshet. När vi nu håller på att uppnå det målet är vi ett föredöme i Europa! Den skillnaden inrymmer en enorm samhällsförändring.

Han hade förhoppningar om att EU snart skulle enas om det målet. Och internationellt samarbete såg han som enda möjligheten att på sikt hävda välfärdspolitiken i Sverige:
– Det finns inget nationellt kapital längre. Det rör sig blixtsnabbt – och det kan vara amerikanska lärarfackets pensionsfonder som på bråkdelen av en sekund flyttar från Brasilien till Sverige. Därför måste även den fackliga och politiska rörelsen samarbeta internationellt.

Persson varnade för att det så småningom kommer en ny lågkonjunktur.
– Då skall vi vara rustade att ta den. Och vi är bättre rustade om vi då är tillsammans med andra i EMU. Det är inte problemfritt, men bättre än att ensamma vara prisgivna åt det internationella kapitalets spekulationer.

Därför förordar Persson EMU-medlemskap på socialdemokraternas kongress 10-12 mars: Det är bästa sättet att försvar den samhällsmodell som bygger på välfärdspolitik och arbete.
I det sammanhanget såg han även kampen mot rasismen. Industrifacket har beslutat att inrätta en stipendiefond för att bekämpa rasismen på arbetsplatserna. Persson anknöt till detta:
– Rasismen är vår tids största fråga. Vi ser hur samhällen bryts sönder och hur högerkrafterna utnyttjar social oro för att på rasistisk grund kräva samhälförändringar. Rasismens grund måste angripas politiskt:
– Minska klyftorna i samhället, öka tryggheten och återge vanliga människor deras framtidstro. Arbetslösheten är Europas förbannelse och vårt lands stora gissel.

Dessutom vädjade Persson om stöd till offren för regnkatastrofen i Mocambique:
– Som aktiv i SSU Vingåker samlade jag in pengar till FRELIMO:s befrielsekamp. Nu är det dags igen att visa solidaritet: Skyfallen spolar bort det man mödosamt börjat bygga upp efter trettio års inbördeskrig. Visa praktisk solidaritet – ge pengar till Mocambique.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?