Industriarbetarnas tidning

’Ge tillbaka semesterdagarna!’

26 februari, 2000

Korta inte arbetstiden med hjälp av lagstiftning. Ge löntagarna i stället mer fritid genom att förlänga semestern. Den uppmaningen riktade Industrifackets ordförande Leif Ohlsson till regering och riksdag på förbundets kongress i dag.

– Lämna de två semesterdagarna tillbaka till dem som en gång ägde dem och låt oss i övrigt fortsätta förkorta arbetstiden via kollektivavtal, sa Leif Ohlsson inför de 500 deltagarna i Folkets Hus i Stockholm.

Hans förslag att de semesterdagar som försvann i samband med krisuppgörelsen 1992 skulle återinföras möttes av en rungande applåd från deltagarna.

Leif Ohlsson talade om känslan av otillräcklighet inför de senaste årens globalisering. Han syftade bland annat på den osunda skattekonkurrensen som gör att företag försvinner utomlands.

– Det är en känsla av maktlöshet som vi delar med löntagare och fackliga företrädare över hela världen. Därför håller vi, sakta men säkert, på att bygga upp och stärka det fackliga samarbetet över gränserna.

Han nämnde också problemen med ökat misstroende för politiker, den höga arbetslösheten bland Industrifackets medlemmar och försämringen av den svenska välfärden

– Hotet mot välfärden kommer inte från EU, eller från en gemensam valuta – det kommer från svensk borgerlighet, sa Ohlsson och beskrev borgerliga kommuner där service till barn, sjuka och gamla försämrats genom privatisering.

Men han tog även upp positiva punkter som industrins goda konkurrenskraft och industriarbetarnas möjligheter.

– Rykten om industrins död är definitivt överdrivna. Det finns många livskraftiga och framgångsrika företag i Industrifackets branscher.

– Det låter ibland som om en knapptryckning lätt kan ersätta den kunskap som finns bland de industrianställda. Vi i Industrifacket försöker nu ändra på den felaktiga synen.

Leif Ohlsson tog också upp en del självkritik. Enligt ett nyligen genomfört ungdomsrådslag anser 80 procent av Industrifackets unga att de inte kan påverka facket.

– Det, förbundskamrater, är en kritik som vi måste ta på största allvar och definitivt inre lämna därhän, eller försöka hitta bortförklaringar till.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.