Industriarbetarnas tidning

Inget tak för föräldralön

2 februari, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

SSAB i Borlänge ger alla 80 procent i föräldralön. Förslaget gynnar högavlönade och berör ytterst få metallare. Men metallklubben är positiv.
– Om lönerna stiger mer än taket kan det här komma att gynna också yngre medlemmar som skaffar barn, säger Conny Karlsson, vice klubbordförande.

Modellen med 80 procent i föräldralön åt alla oavsett lön används redan tidigare på Ericsson och ABB. Försäkringskassan betalar 80 procent av lönen upp till 22 875 kronor. De som tjänar mer får resten betalt av företaget. Metallklubben i Borlänge tillfrågades av företaget om den hade något emot förslaget. Det hade man inte.

Än så länge är det dock ytterst få av metallarna på SSAB som berörs, enligt Conny Karlsson. Han uppskattar att de som jobbar femskift ofta kan komma upp i höjd med lönetaket, men sällan över det. Men det kan ändras om lönerna stiger. Då tror Conny Karlsson att den högre föräldrapenningen kan hjälpa till att få fler män att ta föräldraledigt. Men han tror ändå att ändrade attityder har större effekt på föräldraledigheten än lönen.

– Nuförtiden tar fäderna ledigt ganska ofta ändå. Jag vet många exempel på att männen tar ut två, tre eller fyra månaders föräldraledighet. Så det går åt rätt håll ur jämställdhetssynpunkt. Men det har nog inte så mycket med pengar att göra. Förr var det så självklart att frun skulle vara hemma, det är det inte bland de yngre i dag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.