Industriarbetarnas tidning

Invandrare ska prioriteras

27 februari, 2000

Skrivet av ELISABET HOFF

Facket måste hjälpa invandrare att komma in i det svenska samhället. Därför ska Industrifacket ta fram ett program för integration. Det beslutade kongressen på söndagens eftermiddag.

En av dem som var uppe i talarstolen för att tala i ämnet var Ditas Enström.

När Ditas Enström ringt runt till tolv avdelningar för att söka stöd för ny invandrarpolitik upptäckte hon att de flesta helt saknade invandraransvarig.

– Jag blev chockad. Integration handlar om samhället, inte bara om facket, säger Ditas, som kommer från avdelning 16, Stockholm.

Ditas kom till kongressen för att slåss för att Industrifacket ska prioritera integrationsfrågorna

– Vi behöver en integrationskommitté på förbundsnivå. Avdelningarna måste ha ett krav på sig och ett uppsatt mål. Annars prioriterar de inte invandrarna, säger Ditas Enström.

Ditas själv känner sig svensk i synnerhet sedan hon blev fackligt aktiv. Det är fjorton år sedan hon lämnade Filippinerna och flyttade till Sverige.

– Invandrarna behöver facket. När jag arrangerade en facklig grundkurs endast för invandrare anmälde sig 22 medlemmar genast. De undrade varför facket inte gjort något liknande tidigare.

Det var en motion från avdelning 1, Södra Skåne som fick Ditas och andra invandrade ombud på kongressen att äntra talarstolen. Motionen begärde att kongressen skulle verka för att höja invandrarnas representation på förtroendeposter, samt att inrätta en integrationskommitté.

Stavros Giangozoglu från avdelning 19 var nöjd med kongressens beslut.

– Det blev bättre än jag väntat mig, sa han. Nu gäller det: upp till bevis, kamrater, under kommande kongressperiod.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.