Industriarbetarnas tidning

’Kortare arbetstid inte orättvist’

27 februari, 2000

– De som säger att kortare arbetstid för alla är viktigt för rättvisans skull, slarvar med ordet ”rättvisa”, säger Industrifackets ordförande Leif Ohlsson.
De borde ta reda på hur det ser ut i verkligheten först.

Han nämner som exempel Industrifackets medlemmar som jobbar i privata tvättföretag. De har en betydligt längre totalarbetstid än personer med liknande jobb inom den offentliga sektorn. Det är alltså inte fråga om någon ”orättvisa” när de privatanställda i branschen får kortare arbetstid.

Men är det rättvist att vissa grupper inom Industrifackets område får arbetstidsförkortning och andra inte? De som arbetar inom byggämnesindustrin fick ingen arbetstidsförkortning i den senaste avtalsuppgörelsen.

– Det berodde på att de valda förhandlingsdelegaterna för tvätterierna inte ville ha en arbetstidsförkortning. Det är helt enkelt så att fack och arbetsgivare är bättre på att bedöma hur de vill göra. Den möjligheten försvinner med en lagstiftad arbetstidsförkortning.

Facken inom industrin har köpt arbetstidsförkortningen med ökad flexibilitet. Hur rimmar det med anställdas problem med stress och bristande inflytande över jobbet och arbetstiderna?

– Det finns en gräns för flexibiliteten. Stupstockarna släpper vi till exempel inte. Vi har i alla våra avtal tydliga regler runt vilka arbetstider som ska gälla om arbetsgivare och fack inte kommer överens. Det är mycket viktigt. Släpper vi dem lämnar vi över hela inflytandet till arbetsgivarna.

I ditt tal säger du att Industrifacket måste satsa mer på politiskt arbete? Hur ska ni göra det?

– Det är en uppmaning till vårt fackligt aktiva folk. De måste, tillsammans med förbundet, engagera sig mer i politiken. Till exempel tala mer om politik på möten och i fikarummen.

– Det är bland annat viktigt att klargöra att försämringar i borgerligt styrda kommuner inte har med socialdemokratisk politik att göra. En del drar likhetstecken mellan sossarnas politik och det som händer ute i landet. Det är ju de som regerar, säger man.

Du nämner också främlingsfientligheten och de nazistiska grupperna. Vad kan Industrifacket göra?

– Vi har tagit beslut om att vi också kommer att utesluta nazister om de dyker upp i vårt förbund. Men det hjälper inte mot främlingsfientliga attityder. Respekt för alla människors värde måste genomsyra hela förbundet. Vi måste lära oss att stå upp och reagera när någon slänger ur sig skit om invandrare på en arbetsplats.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.