Industriarbetarnas tidning

LO startar kvinnligt nätverk

15 februari, 2000

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Under 90-talet tog fler och fler kvinnor på sig fackliga uppdrag. I dag innehar kvinnor inom LO totalt 41 procent av alla uppdrag. De allra flesta av dessa fackliga uppdrag är på lokal nivå, i klubbstyrelserna och i avdelningar.

Nu anser LO att det är dags att få in fler kvinnor på högre poster. Därför drar LO igång ett nätverk för kvinnliga funktionärer som arbetar centralt eller regionalt.

– Syftet är att öka kunskapen, styrkan och viljan bland kvinnor att gå vidare till nya uppdrag till exempel inom de verkställande ledningarna, säger Ingalill L. Westh på LO.

Ulla Lindqvist på Metall tycker att det är viktigt att kvinnorna inom förbunden träffas och utbyter erfarenheter. Sonia Sommerfelt, a-kasseföreståndare hos Grafikerna är mycket entusiastisk och tycker att idén är ”urbra”. De får medhåll av Rigmor Eklind, a-kasseföreståndare på Pappers, där alla ombudsmän är män.

– Ja, att träffa andra kan behövas. Man känner sig lite ensam ibland i den här manliga miljön, anser hon.

Rosalie Andersson, försäkringsombudsman på Industrifacket är också positiv, men ser samtidigt svårigheterna att samla ihop gänget.

– Precis som våra manliga kollegor är vi ute och reser mycket och har ganska fulla almanackor, konstaterar hon.

Hon har förståelse för att yngre kvinnor med barn inte vill ta på sig tunga fackliga uppdrag, medan lite äldre kvinnor inte borde möta motstånd.
Rigmor Eklind och Ulla Lindqvist har dock båda en känsla av att kvinnor måste vara duktigare än män för att över huvud taget komma på tal när uppdrag ska fördelas.

– Det verkar som kvinnor måste vara duktigare för att komma i fråga, säger Rigmor Eklind.

– Män väljer män. Som kvinna måste man kämpa hårdare, säger Ulla Lindqvist.

Sonia Sommerfelt tror också att killarnas umgänge med varann kan vara ett hinder för kvinnorna.

– Kvinnorna finns inte med när killarna lunchar eller umgås och kommer då inte i fråga när de informella diskussionerna förs, förklarar hon.

När det gäller andelen kvinnor på förtroendeuppdrag ligger Metall bra till. 20 procent av Metalls medlemmar är kvinnor och de innehar 19 procent av de fackliga uppdragen inom förbundet.

– Vi är tre av 15 i förbundsstyrelsen numera, men bland avdelningsombudsmän och i förhandlingsdelegationerna är det fortfarande bedrövligt få kvinnor, anser förbundssekreterare Ulla Lindqvist.

På Industrifacket är 40 procent kvinnor och de har 23 procent av uppdragen. Hos Grafikerna är 35 procent kvinnor och de har kapat åt sig 21 procent. Motsvarande siffror inom Pappers finns inte hos LO, men 18 procent av medlemmarna är kvinnor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.