Industriarbetarnas tidning

Metall sågar utredning om småföretag

7 februari, 2000

Skrivet av

Metall sågar näringsdepartementets utredning av småföretagen. Det som framför allt retar Metall är utredarnas motvilja att ge småföretagen statligt stöd.

Regeringens småföretagsutredare – Elisabet Annell, managementkonsult och Peter Nygårds, vd för Svensk Kärnbränslehantering – vill slopa det miljardstöd till småföretagen som i dag betalas ut av bland annat Nutek, Almi och länsstyrelserna.

Som argument för att slopa stödet säger utredarna att det redan finns rikligt med riskkapital. Ett argument som Metall underkänner.

Utredarna uppger själva att var tionde företag – 60 000 företag – har problem med att skaffa kapital och att detta hämmar deras tillväxt.

Vilka problem att skaffa riskkapital har de företag som trots allt växer? Den frågan anser Metall inte att utredarna svarar på.

– Kanske svaret på den frågan understryker behovet av riskkapital till de viktiga växande företagen, skriver Metall till näringsdepartementet.

Metall är också förvånade över att utredarna vill slopa det statliga småföretagarstödet när konkurrentländerna använder sig av ekonomiskt stöd för att få fart på företagandet.

– Vet utredarna att konkurrentländernas politik är effektiv, undrar Metall.

– Vår erfarenhet är att det finns såväl utländska som svenska exempel på att rätt använt ekonomiskt stöd kan bidra till småföretagens utveckling och tillväxt.

Metall anklagar utredarna för att vilja montera ned hela näringspolitiken. Med färre myndighetsbeslut, sänkta skatter, avregleringar, förändrad arbetsrätt och privatiseringar av offentliga sektorn ska det bli fart på småföretagandet.

– I stället föreslås staten skapa ”plattformar för information, kunskap och nätverk”. Hur dessa plattformar ska kunna utnyttjas beskrivs bara ytligt och fragmentariskt med referenser till två Internetportaler, en i Kanada och en i Storbritannien.

Och det är i tunnaste laget, anser Metall. I synnerhet som såväl den brittiska som kanadensiska Internetportalen hänvisar till en typ av näringspolitiskt stöd som de svenska utredarna i själva verket vill avveckla.

Metall ställer sig i sitt svar till näringsdepartementet frågande hur utredarna kan döma ut de senaste 30 årens näringspolitik när samma utredare samtidigt efterlyser analyser av samma politik.

– Den logiska slutsatsen av detta konstaterade borde, eftersom de själva inte mäktat med det, ha blivit att föreslå en genomgripande utvärdering.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.