Industriarbetarnas tidning

Metall söker 33 miljoner

14 februari, 2000

Skrivet av ERIK HÅKANSSON

Metall avdelning i Trollhättan har sökt 33 miljoner av regeringen för att få bukt med arbetslösheten. Ett utvecklingscentrum och ett bemanningsföretag ska startas.
– Det händer inget med de arbetslösa. De är lika många hela tiden. Så nu tänker vi testa ett nytt grepp, säger Kennet Freiholtz, ordförande i avdelningen.

Grundtanken med Metalls utvecklingscentrum, MUC, är att företaget ska hjälpa uppsagda metallare i Trollhättan att skaffa praktik, utbildning och jobb. Då kan de behålla sin kunskap i väntan på ett nytt jobb.

– Vi måste stänga kranen, hindra att de hamnar i långtidsarbetslöshet, säger Kennet Freiholtz.

MUC kommer även att starta ett bemanningsföretag, som ska ägas av Metall tillsammans med näringslivet på orten.

MUC kommer både att förmedla jobb till sitt eget bemanningsföretag och till företag runt Trollhättan. Avdelning 112 i Trollhättan tror att det ger metallarna bättre villkor, eftersom Metall inte skiljer på sina medlemmars och bemanningsföretagets intressen. Vinsten från bemanningsföretaget går direkt in i MUC.

– Det blir ett lite annorlunda stuk än andra bemanningsföretag, eftersom vinsten ska gå till utbildningen i utvecklinscentrumet, säger Kennet Freiholtz.

Kennet Freiholtz ser inget problem med att fackförbunden är med och startar bemanningsföretag.

– Nej, det måste hända något på arbetsmarknaden. Och vi måste ta hand om våra medlemmar, säger han.

Även om det är meningen att MUC:s bemanningsföretag ska finansiera utbildningen, behövs det stöd i inledningsskedet. De 33 miljonerna som Metall sökt hos regeringen täcker kostnaderna för ett års a-kassa. Dessutom blir det lite över, som kan fungera som morot för dem som går in i MUC.

MUC kommer bara att ta sig an nyuppsagda medlemmar, inte redan arbetslösa. Där har MUC störst möjlighet att hjälpa till. På samma gång avlastas arbetsförmedlingen, och kan koncentrera sig på de långtidsarbetslösa.

– Vi har inte resurser att hjälpa långtidsarbetslösa, konstaterar Kennet Freiholtz.
MUC:s huvuduppgifter blir i stället kompetensutveckling, så att de som nyss slutat kan behålla sin kunskap och på köpet bli ännu bättre på sitt yrke.

Ett tänkt sätt att finansiera MUC, är att låta de uppsagda gå direkt in i utvecklingscentret när de blivit uppsagda. Då används uppsägningstiden till utbildning, samtidigt som de har lön från den förra arbetsgivaren.

– Arbetsbristen uppstår ju samtidigt som någon sägs upp. Då kan de lika gärna gå hos oss under uppsägningstiden. En del av arbetsgivarna protesterar naturligtvis mot det förslaget, men en del håller med oss, säger Kennet Freiholtz.

Under utbildningstiden i MUC får metallarna 640 kronor om dagen, det vill säga 60 kronor mer än den högsta a-kassenivån. Kennet Freiholtz vill att beloppet ska vara mer än a-kassan, eftersom medlemmarna gör en motprestation i MUC.

Projektet började diskuteras i höstas, och förhoppningen är att utvecklingscentret ska komma igång så fort finansieringsfrågan är löst. All grundplanering är klar.

– Vi har bara detaljer kvar, säger Kennet Freiholtz.

Redan efter regeringssammanträdet på torsdag kan Metall få besked om projektet kan startas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.