Industriarbetarnas tidning

Nätverk för unga i facket blir kvar

29 februari, 2000

Skrivet av ELISABET HOFF

Det dröjde ända till lunch på kongressens sista dag innan överstyrelsen fick se sig nedröstade av kongressen. Och det var de unga talarna som fick kongressen med sig.

Med en klar majoritet röstade kongressen för att Industrifackets Centrala ungdomskommitté blir kvar.

Ungdomars möjlighet att påverka facket har varit en stor fråga under kongressen. Bland annat har en omfattande undersökning bland 7 000 av Industrickets medlemmar under 30 år, visat att tron på fackets betydelse är stor bland de unga. Hela 90 procent tror att facket kommer att behövas minst lika mycket i framtiden.

Men undersökningen har också visat att över 80 procent inte tycker att de kan påverka facket.

Om denna känsla är specifik för just ungdomar ska här få stå osagt, men när det var dags för omröstning i frågan om ungdomskommitté bevisades att det går att påverka – även om man är ung.

Överstyrelsen ansåg att ungdomar ska finnas med på ett naturligt sätt på alla plan i det fackliga arbetet och vill inte dela in facket i grupper för unga, arbetslösa med mera.

Men bland de unga finns goda erfarenheter av den nuvarande ungdomskommittén, vilket flera talare vittnade om.
Förslaget att behålla ungdomskommittén vann med 155 röster mot 75.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.