Industriarbetarnas tidning

Ny sportig Saab på väg

15 februari, 2000

Skrivet av

General Motors planerar en helt ny modell för Saab Automobile. En fyrhjulsdriven sportvariant som ska tävla med Lexus RX 300 och BMW X5.

Enligt amerikanska branschtidningen Automotive News planeras den nya Saab-modellen att byggas på samma bottenplatta som två andra GM-bilar, Buick Rendezvous och Pontiac Aztek.

I dag tillverkas Saab i två modeller, 9-3 och 9-5. Försäljningen har gått mycket bra och i fjol slogs rekord i produktionen. Drygt 130 000 bilar tillverkades och för första gången på över ett årtionde visade Saab en liten vinst.

Volymerna måste upp ännu mer för att fabriken i Trollhättan ska bli riktigt lönsam. 150 000 tillverkade bilar har länge varit ett mål, men GM vill ha ut mer än så av Saab. Helst vill man komma upp i över 200 000 bilar vid Trollhättefabriken. För det krävs fler modeller. I höstas kom visserligen en kombivariant av Saab 9-5, men nya modeller är att vänta. Bland annat har det ryktats om en småbil under arbetsnamnet 9-1.

Fler varianter och högre volymer är en väntad utveckling för Trollhättan nu när GM självt kan styra och ställa över Saab Automobile. GM tog nyligen över hela ägaransvaret över Saab när man köpte ut svenska Investor från Saab Automobile. Det delade ägarskapet mellan GM och Investor anses ha bromsat satsningen på fler Saab-modeller.

Enligt Automotive News går den nya Saab-modellen under arbetsnamnet GMT 256. Den ska se ut som en typisk Saab och utrustas med Saabs turbomotor. Modellen skulle ge Saab Automobile fotfäste på en helt ny marknad. Efterfrågan på större sportiga ”crossover”-bilar växer snabbt, inte minst i USA. Detta är en ny nisch där två av Saabs argaste konkurrenter, Lexus och BMW, redan i dag finns med fyrhjulsdrivna sportvarianter. GM vill att Saab ska in och tampas om samma bilköpare.

Automotive News spekulerar också i om den nya Saaben bara kommer att tillverkas för den amerikanska marknaden. Mycket tyder på det, anser tidningen. Den bottenplatta som Saabs crossover-bil skulle byggas på anses för stor för europeiska bilar. Saabs GMT 256 ”kan bli den första Saab-modell som enbart säljs i Nordamerika”, skriver Automotive News.

Daniel Chasins från Saab Cars USA vägrar att kommentera planerna. Men till Automotive News säger han att ledningen i Trollhättan är intresserad av att komma in på crossover-marknaden.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.