Industriarbetarnas tidning

Svensken allt rikare

17 februari, 2000

Skrivet av JOHANNA KRONLID

Svenskarna blir rikare och rikare. På två månader förra året ökade hushållens förmögenhet med över 200 miljarder kronor. Två av tre svenskar sparar numera i aktier och så länge aktievärdet ökar tjänar alla på det. Men förr eller senare vänder vinden. Sist kvar förlorar.

– Det påminns för lite om risken med aktier, varnar Gunnar Eliasson, vd för Finansforum, som ger ut en sparbarometer fyra gånger per år.

Aktieuppgången de senaste månaderna beror på flera saker. Aktier är som vilken vara som helst. Efterfrågan och utbud styr priset. Ju fler som handlar desto högre värde. Nu är det extremt många som köper aktier. Nya stora kunder är till exempel pensionsfonderna.

– De måste ju investera sina pengar någonstans och investeringsutbudet är begränsat. Då ökar aktierna, förklarar Jens Lindberg, expert på företagsvärdering på universitetet i Stockholm.

En stor del av börsens uppgång beror på Ericssonaktien. En stor del ligger i de nya Internetföretagen. Och de är övervärderade.

– Det finns ett antal företag nu, där det krävs att det inträffar fantastiska mirakel i framtiden för att dagens värdering ska vara välgrundad. Mirakel kan inträffa i något enstaka företag, men aldrig i alla.

Olika ekonomiska rådgivare brukar rekommendera aktier som en god investering – om man ska spara länge.

Aktier har blivit den vanligaste sparformen i Sverige.

För dem som orkar hålla kvar sina aktier även om värdet sjunker och som endast äger normala aktier är det ingen större fara. De får sig en smäll, men hämtar igen värdeminskningen igen i långa loppet.

Det är värre för dem som räknar med att använda pengarna inom snar framtid.

– Folk är nog inte så medvetna om riskerna i aktieinnehav. Förr eller senare får vi en ordentlig justering i aktievärdet och då kommer många att drabbas av en oväntad förlust, säger Jens Lindberg som själv säljer av sitt aktieinnehav just nu.

Gunnar Eliasson tror också att många nya aktiesparare glömmer risken.

– Jag vet att det finns en hel del aktiesparare i åldern 55 – 60 år. Och det är frågan om man ska sitta på aktier i den åldern. Kraschar du då går du in i pensionen med tomma händer.

– När det återstår tio år till pensionen ska man i stället spara riskfritt, råder Gunnar Eliasson.

Även skulderna ökar. En del av ökningen ligger i bostadsinsstitut. Men en stor del ligger i topplån på fastigheter. Den värsta misstanken är då att folk lånar till aktier.

– En dödssynd. Men jag kan tänka mig att många frestas i den fartblindhet som råder just nu, säger Gunnar Eliasson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.