Industriarbetarnas tidning

Tak på fackavgiften

28 februari, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Industrifacket inför ett tak på fackavgiften. Det blev resultatet efter en lång kongressdebatt på måndagskvällen.

Industrifackets överstyrelse får nu i uppdrag att bestämma när förbundet ska införa en maxavgift till facket. Dessutom införs en möjlighet att ta ut en lägsta avgift per månad. Industrifackets kongress röstade också för överstyrelsens förslag att förbundet ska kämpa för att göra fackföreningsavgiften avdragsgill.

Det blev resultatet efter tre timmars debatt och en timmes omröstning i avgiftsfrågan. Meningarna om avgiften var många och delade. Mats Albertsson, avdelning 9, demonstrerade sitt missnöje med överstyrelsens förslag till avgiftstak, genom att ta med en rulle toalettpapper upp i talarstolen.

– Det här är vad jag tycker om överstyrelsens förslag, ett ”sketförslag”, sade han.

Även Tommy Vogel, avdelning 10, var kritisk till införandet av ett tak.

– Det här förslaget har inget med solidaritet att göra. Det handlar om att ta från de lågavlönade och ge till de högavlönade, sade han.

Förbundskassör Leif Håkansson försvarade överstyrelsens förslag med att det inte handlar om att ge generella sänkningar till höginkomsttagare. Taket kommer att ligga så högt, att det bara ger effekt vid lönetoppar efter till exempel storhelger.

Flera kongressdeltagare ansåg också att överstyrelsens förslag inte räcker. En av dem som ansåg att avgiften måste sänkas för att stoppa medlemsminskningen, var Thomas Wessel, avdelning 19. Han varnade bland annat för att de allt mer avancerade industrijobben, gör att många medlemmar sneglar på tjänstemännens fackavgifter.

– Det är sant att det här är en höginkomstfråga, men nu börjar det mullra också i de lägre avgiftsgrupperna, sade Thomas Wessel.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.