Industriarbetarnas tidning

’Vägra trycka nazitidning’

2 februari, 2000

Skrivet av ERIK HÅKANSSON

Nu har norska grafikerförbundet gått ut med en budkavle för att stoppa utgivningen av den rasistiska tidningen Fremtid. Ordföranden Finn Erik Thoresen uppmanar tryckerierna att ta avstånd från all tryckning av rasistiska budskap. I Sverige finns redan en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare när det gäller rasistiska budskap: de ska inte tryckas.
– Jag är stolt över den här överenskommelsen. De får ha sina åsikter, men om de omsätter ideologin så att den hotar att skada samhället och facket, kan vi inte acceptera det, säger Grafiska Fackförbundets ordförande Malte Eriksson.

Sverker Erlandsson, vd på Grafiska Företagens Förbund, har samma åsikt.

– Jag känner att vi alla har samma uppfattning i yrkeskåren: det här ska vi inte trycka. Det finns ju gränser, säger Sverker Erlandsson.

Malte Eriksson är glad att Norge nu slår in på samma väg som Sverige.

Huvudanledningen till att det sker just nu, är att flera nazistorganisationer i Norge gått samman för att ge ut en tidning. Tidningen har ännu inte kommit ut med sitt första nummer, och det verkar inte som om nazisterna lyckats hitta någon som vill trycka tidningen.

Finn Erik Thoresen är inte rädd för att gå emot yttrande- och tryckfriheten i det här fallet, eftersom han anser att demokratin står på spel. Trots att medlemmarna inte kan vägra att trycka en rasistisk tidning, hoppas han att uppropet ska leda till att tryckerierna vägrar trycka nazisternas tidningar.

I Sverige är situationen lite annorlunda. Om någon grafiker vägrar att trycka rasistiska tidningar, räknas det inte som arbetsvägran. Det är facket och arbetsgivarorganisationen överens om. De har också meddelat regeringskansliet om sitt beslut.

– Vi har valt att gå den här vägen. Och än så länge har det inte varit några problem, säger Malte Eriksson.

Bakgrunden till den svenska överenskommelsen är ett fall i Linköping i början av 1990-talet. Rasister ville trycka texter med hot om våld mot invandrare, men då sa facket nej. Arbetsgivarorganisationen var genast med på noterna. Rasisterna i Linköping gick för långt.

– Det här var inga vanliga stollar. De visste vad de gjorde, säger Malte Eriksson.

När tryckerierna vägrar trycka rasistiska tidningar, brukar rasisterna antingen trycka dem själva eller anlita tryckerier i utlandet. Det kan inte facket påverka, eftersom det inte gäller egna medlemmar. Men Malte Eriksson tror att avståndstagandet har haft betydelse.

– Efter överenskommelsen i början av 1990-talet har vi inte haft något fall med nazister som vill trycka hos våra medlemmar, säger Malte Eriksson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?