Industriarbetarnas tidning

Allt mer outsourcing inom Pappers

9 mars, 2000

Outsourcing blir allt vanligare inom Pappers område. Och värst drabbad är lokalvården, visar en undersökning som Dagens Arbete gjort.

Karlsborgs bruk har tagit ytterligare ett steg. Från och med i höst tar ett utomstående företag över klordioxidanläggningen. Det är företaget EKA Chemicals som blir ny ägare till Karlborgs blekningsanläggning. De köper den gamla utrustningen och står för nyinvesteringarna. Men Karlsborgs anställda kommer även i fortsättningen att sköta arbetet. Det kommer att gå till så att EKA Chemicals köper tjänster av Karlsborg.
I dag drivs anläggningen av sex operatörer och underhållsfolk. Hur arbetsorganisationen kommer att se ut i höst är inte klart ännu, men Pappers avdelning kräver att de sex får fortsätta efter förändringen.

– Så länge vi får behålla arbetsuppgifterna är vi nöjda, säger Pappers Kurt Lindvall. Men helst hade vi förstås sett att anläggningen stannade i egen regi. Vi vill att det ska finnas en helhet, en arbetsorganisation som gäller för hela bruket.

I Fiskeby bruk är sedan tidigare lokalvården, portvakten och växeln outsourcad till utomstående företag. Nu funderar företagets amerikanska ägare på att göra det samma med konverteringsmaskinen. En utredning som ser över maskinens lönsamhet ska vara klar i slutet på mars. Utredningen kan föreslå outsorcing eller att lägga ned hela avdelningen. Den kan också rekommendera att företaget fortsätter som idag, säger platschefen Åke Pettersson.

Om företaget bestämmer sig för outsorcing av konverteringsmaskinen blir det en helt ny form av outsourcing inom svensk pappersindustri.

Så här ser det ut med outsourcing i andra bruk:

Vallvik: Outsourcing av olika verksamheter har diskuterats, bland annat bioreningen av avfallsvattnet och klordioxidanläggningen. Beslut kommer att tas tidigast i höst.

Hyltebruk: Outsourcing av lokalvården i tidningspappersbruket och returmassabruket planeras. På sikt ska hela lokalvården ut på entreprenad. Pappers avdelningsordförande Krister Söderström talar om ”smygoutsourcing”. Under de senaste åren har runt 20 jobb försvunnit från underhållet. Anställda ersätts inte när de slutar. I stället köps tillfälliga tjänster in vid behov.

Iggesund: Lokalvården lades ut på entreprenad förra året. Utlastningen och en del av byggnadsavdelningen ska outsourcas. Utlastningen tar ett helägt dotterbolag över.

Nättraby: Underhållet är outsourcat, liksom utlastningen och en del av löneadministrationen.

Skärblacka: Lokalvården, portvakten, växeln sköts av utomstående företag. Företaget ville lägga ut järnvägsrangeringen och byggavdelningen förra året, men företaget och facket kom fram till en annan lösning.

Djupafors: Lokalvården sköts av entreprenör.

Skutskär: Outsourcing av underhållet har diskuterats. Företaget har haft eventuella entreprenörer på intervju. Enligt Pappers avdelning blir det förmodligen ingenting.

Skoghall: Portvakten är outsourcad. Lokalvården ska utredas under det här året.

Karskär (Korsnäsverken): Stor översyn av hela bruket på gång. I det sammanhanget ska man se över vilka avdelningar som eventuellt kan läggas ut på entreprenad.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]