Industriarbetarnas tidning

’Bäst korta arbetstiden med avtal’

23 mars, 2000

I dag (2000-03-23) har arbetstidsgruppen överlämnat sin rapport till näringsminister Mona Sahlin. Rapporten innehåller inga sensationer utan snarare ett resonemang om vad som talar för- och emot arbetstidsförkortning. På en punkt är man dock helt klar. Arbetstidsförkortning som tvingas fram med en lag, utan möjlighet för parterna att göra upp om något annat, är inte någon bra väg att gå.
Rapporten tar upp framtidsscenarier som Konjunkturinstitutet gjort med olika former av arbetstidsförkortning. Institutet har gjort beräkningar av konsekvenserna av en arbetstidsförkortning till mellan 37,5 och 30 timmar i veckan. De visar att det totala antalet arbetade timmar kommer att sjunka kraftigt vid en arbetstidsförkortning, trots att sjukfrånvaron antas minska och anställda arbetar högre upp i åldrarna. Institutet konstaterar också att desto kortare arbetsvecka, desto större minskning av BNP.

Arbetstidsgruppen menar att det finns tre olika vägar att gå. En möjlighet är att fortsätta på avtalsvägen som gäller i dag, det vill säga ingen ändrad lagstiftning utan fack och arbetsgivare gör upp i respektive bransch. En annan variant är att ändra lagstiftningen men behålla möjligheten att ersätta lagen med avtal (disposiviteten). Normalarbetstiden (som anges i lagen) skulle då till exempel kunna sänkas till 35 timmar i veckan. Tidigare erfarenhet visar att en sådan förändring på sikt kommer att leda till sänkt arbetstid över så gott som hela arbetsmarknaden. Detta kan kombineras med subventioner i form av sänkt arbetsgivaravgift.

– De möjligheter som finns att korta arbetstiden måste vägas mot värdet av andra önskvärda reformer, säger näringsminister Mona Sahlin i en kommentar till rapporten. Hon upprepar det hon sagt tidigare att de bästa lösningarna får man sannolikt avtalsvägen.

Mona Sahlin säger också att det unika med gruppens rapport är att den så tydligt lyfter fram vad en arbetstidsförkortning betyder på sikt för vården, skolan och omsorgen. Här syftar hon på rapportens slutsats att huvudproblemet med kortare arbetstid är finansieringen av den offentliga sektorn. Arbetar folk mindre sjunker skatteinkomsterna och möjligheterna att upprätthålla den generella välfärden. Problemet blir ännu större eftersom andelen pensionärer ökar kraftigt under åren 2010-15. De kommer att öka trycket på vård och omsorg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.