Industriarbetarnas tidning

Fick sparken efter slagsmål

14 mars, 2000

Det var rätt av Peterson Scanproof i Säffle att avskeda en anställd för att han misshandlat sin arbetskamrat. Det har Arvika tingsrätt fastställt i en dom.
Bråket skedde i en lokal utan vittnen. De två männen har olika versioner om vad som hände. Men tingsrätten anser att de skador som en av männen fick och arbetskamratens aggressiva beteende efteråt visar att arbetskamraten använt otillåten våld.

Händelsen utspelade sig för ungefär ett år sedan. Samma dag skickade företaget hem arbetskamraten. Runt två veckor senare blev han avskedad. Han har försökt att via ett förhandsbeslut i domstol få behålla sin anställning och sin lön tills frågan om avskedandet prövats i domstol. Varken Tingsrätten eller Arbetsdomstolen har gått med på mannens önskemål.

Mannen har inte heller fått stöd från sin fackliga organisation, Pappers. I en tidigare artikel i Dagens Arbete sa avtalssekreterare Lennart Olovsson:

– Sådant här kan man inte tolerera på en arbetsplats. Den som blev slagen i Säffle är också vår medlem och ingen ska behöva riskera något sådant i jobbet.

På Scanproof i Säffle pågår diskussioner fortfarande om händelsen för ett år sedan.

– Det blir liksom olika läger, säger Pappers avdelningsordförande Lennart Stenholm. Många kände de två killarna det handlade om. Men jag tar inte ställning. De är ju både medlemmar i avdelningen.

Mannen som misshandlades jobbar fortfarande kvar på Scanproof.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.