Industriarbetarnas tidning

’Kalla in Autonovas bolagsstyrelse’

14 mars, 2000

Skrivet av

Metallklubben på Autonova kräver att bolagsstyrelsen kallas in för ett extra sammanträde. Metallarna vill veta hur länge företaget klarar sig utan att producera några bilar.

I dag tisdag har de flesta av de drygt 800 metallarbetarna tvingats hem. Kvar finns bara ett hundratal montörer i slutmonteringen.

Bråket mellan Autonovas bägge ägare, TWR som äger 51 procent och Volvo som äger resten, har lamslagit verksamheten.

Volvo vill köpa över hela bolaget, men förhandlingarna har gått i stå. Autonova vägrar att leverera bilar till Volvo då man är oense om priset för bilarna. Autonova tillverkar Volvos lyxbilar.

– Det är tragiskt, kommenterar Mattias Jonsson, metallklubbens ordförande. Vi ser ingen lösning i sikte, parterna tycks ha hamnat i ett dödläge.

– Innerst inne var det många av oss som i förra veckan trodde att det skulle lösa sig över helgen. Men när folk kom tillbaka på måndagen och såg att inget konstruktivt hade hänt under helgen var det många som deppade ihop.

Allt tyder nu på att det extra bolagsstyrelsesammanträde metallklubben krävt, kommer att hållas denna vecka. Kanske redan i morgon.

Se även Autonova tvingade hem 200 och Autonova står still.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.