Industriarbetarnas tidning

Korsnäs slutar städa själva

29 mars, 2000

Skrivet av

Pappers- och massatillverkaren Korsnäs utanför Gävle ser ut att bli nästa bruk som lägger ut lokalvården på entreprenad. 35 till 37 anställda berörs.
– Ingenting är klart, men det är vad företaget vill, säger Ulf Westin, vice ordförande i avdelning 3.

Företaget räknar med att tjäna flera miljoner kronor på att låta samme entreprenör som i dag anlitas av Modo-ägda Iggesund ta över städningen.

– Den här firman lade det lägsta budet, som var bra mycket lägre än konkurrenternas. Ingen begriper hur de ska kunna sköta lokalvården på de här pengarna.

Ulf Westin berättar att man från fackets sida börjat syna den tilltänkte entreprenören närmare för att hitta något som talar emot dem.

– Men de verkar sköta personalen bra. De har låg personalomsättning, liten sjukfrånvaro, program för kompetensutbildning och bra tekniska hjälpmedel.

I dag klaras städningen på Korsnäs på 27 heltidstjänster. Flera jobbar dock deltid så antalet personer som berörs uppgår till 35 till 37 personer. Alla kvinnor.

Oddsen för att lokalvården inte outsourcas verkar små i dagsläget.

– Vi gjorde en genomgång av verksamheten för två år sen och sparade då cirka två miljoner kronor. Nu är det inte så mycket mer vi kan göra. Vi kanske kan pressa kostnaderna med ytterligare 200 000 till 300 000 kronor, men det är små pengar i sammanhanget.

Lägg därtill att bruket nyligen gjort en översyn av alla sina verksamheter och kommit fram till en övertalighet på 120 personer, så befinner sig Korsnäs i en som Westin säger: ”Svettig situation”.

Finns det över huvud taget några reträttplatser för de lokalvårdare som inte vill hänga med över till en ny arbetsgivare?

– Bra fråga, säger Ulf Westin. Jag kan inte svara på det i dag.

Han tar dock för givet att alla lokalvårdare knappast kan beredas jobb hos den nye entreprenören, som dessutom inte ligger lika högt lönemässigt. Precis som i Iggesund kommer den eller de som går över att tappa tusenlappar i lön.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.