Industriarbetarnas tidning

LO spår sänkt arbetslöshet

21 mars, 2000

Skrivet av JOHANNA KRONLID

Innan årets slut kommer arbetslösheten att ha sjunkit till regeringens mål på fyra procent. Trots det kommer inflationen att hålla sig under Riksbankens mål. Den slutsatsen drar LO-ekonomerna i sin prognos av den svenska ekonomin.

Med det resonemanget skulle inte Riksbanken behöva höja räntan mer för att motverka inflationen.

– Sambandet mellan inflation och arbetslöshet är inte längre lika starkt, säger LO-ekonomen Lars Ernsäter.

Sambandet beror på att när sysselsättningen ökar stiger normalt lönerna. I synnerhet om det uppstår en brist på arbetskraft. I Sverige har det länge talats om att arbetsgivarna skulle få problem att hitta folk när högkonjunkturen kommer. LO-ekonomerna pekar nu på att den arbetskraftsbristen inte verkar vara sådant stort problem.

– Eftersom sysselsättningen hela tiden ökar så verkar det som om de flesta bristproblemen löses. Även om det kanske tar lite längre tid att hitta folk eller arbetsgivarna tvingas sänka sina krav, säger Lars Ernsäter.

LO-ekonomerna har tidigare kritiserat Riksbanken för att överreagera på inflationssignaler och höja räntan i onödan. Ekonomerna kritiserar också regeringen för dess alltför rigida budgetramar. I budgeten är utgiftstaket exakt bestämt, trots att inkomsterna blivit bättre än vad man budgeterat. När nu sjukförsäkringens kostnader drar iväg borde regeringen höja budgetens utgiftstak istället för att försöka spara, anser LO.

– Om inkomsterna blir högre än beräknat måste det vara möjligt att korrigera utgiftstaket, när det behövs, säger Ernsäter.

I prognosen ”Ekonomiska utsikter” vill LO-ekonomerna också att budgetöverskotten fram till år 2002 används till barnfamiljer, att arbetsmarknadsåtgärder prövas individuellt i stället för att gå ut generellt efter ett visst antal arbetslösa dagar och att regeringens budgetsystem görs tydligare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.